Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Мирът и сигурността не са безплатни, те имат своята цена, която ние трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев при откриването на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Нито една държава, колкото и голяма и силна да е тя, вече не е самодостатъчна. Тя не може сама да гарантира своята сигурност. Това се отнася в пълна степен и за България, изтъкна президентът, цитиран от БТА.

Според него ще бъдем винаги слаби, когато сме изолирани, и силни - когато сме интегрирани в достойното
семейство на демократичните държави. Ще работим за по-силно присъствие в инициативи и проекти в рамките на НАТО и ЕС, каза президентът. Целта ни е центърът скоро да бъде акредитиран, добави той.

По думите му към нарасналите заплахи и рискове от асиметричен характер сега трябва да се научим ефективно да противодействаме и на "новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство".

Членството в НАТО е ключово за България, изтъкна той, като добави, че то е най-сигурната гаранция за сигурността на нацията и суверенитета на държавата.

България е водеща нация в изграждането на този Център, този факт е доказателство за нашите амбиции да бъдем активни в интеграционните процеси, изтъкна Плевнелиев.

Центърът ще работи като част от мрежата от центрове за компетентност на Алианса по света. Изграждането му е плод на съвместните усилия на България, Гърция, Полша и на Съюзното командване по трансформацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Цветан Караилиев

преди 9 години

До 35 и 36.Навремето служих в частите на РЕБ(радио-електронна борба),там кой да е не вземаха.А колкото до анонимността-асоциирам нещо с анонимните доноси от миналото.Просто не ме е страх да застана зад думите си.Страх ли го е човек,а и ако не може да го преодолее-ето го началото на тоталитарното общество.Уплашени,смачкани индивиди с единствена цел-оцеляването. А аз съм внук на дясната ръка на Никола Петков!

30

Анонимен

преди 9 години

Плевня , май са готвиш да откраднеш нещо ?! А ?

29

Браво за фотото

преди 9 години

Явно Бойко Борисов току що си е извадил чурата от устата му.

fallback