Близнашки получава роза на откриването в УНСС. Снимка: БТА

Не се готви фалшификация на изборите, беше категоричен премиерът Георги Близнашки пред журналисти след тържествената церемония по откриването на 94-ата академична учебна година на УНСС.

Според него работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори е развенчала един от най-устойчивите митове на прехода - за наличието на мъртви души в изборните списъци.

„Стана ясно, че това явление отдавна е преодоляно и че всъщност в изборните списъци са включени български граждани с активно избирателно право по постоянен адрес. Не съществуват никакви кухи обеми и няма място за спекулации по тази тема“, отсече Георги Близнашки.

По думите му желанието на служебното правителство е да внесе ред и дисциплина в навечерието на изборите.

И да не допуснем обичайното явление през последните години – покупката и продажбата на гласове, добави министър-председателят.

Той отново подчерта, че е важно изборите да дадат легитимен резултат.

„След цяла година вълнения е време да се излъчи едно силно политическо правителство, което да продължи дълго отлаганите реформи, за да може да забравим думата „преход“ и да преминем към един режим на устойчиво развитие и на движение по възходяща линия“, заяви още Георги Близнашки.

По време на откриването на академичната учебна година на Университета за национално и световно стопанство премиерът изтъкна, че истинският просперитет на обществото се гради от специалисти със силна гражданска позиция.

На церемонията в аулата на УНСС министър-председателят връчи грамотите на отбора по „Право“ на висшето училище, който постигна безпрецедентен успех на най-престижното състезание по международно право във Вашингтон.

Проф. Близнашки пожела успех на преподавателите и на добър час на първокурсниците на УНСС, които тази година са над 4200.

Когато преди 135 години се създава Търновската конституция, а националната на държавност се възражда за нов политически живот, нашите бащи-учредители полагат основите на открито и демократично гражданско общество, в което всички граждани са свободни и равни помежду си.

Оттогава насетне тръгва традицията образованието да се разглежда като единствен критерий за успех в живота, а не произходът или богатството. Ето защо българинът дава мило и драго да изучи децата си, за да имат шанс да постигнат нещо повече от него сами в живота. Едно такова общество по общото правило е жизнеспособно и динамично, но в него понякога се случва, какъвто е нашият случай, никой да не си знае мястото“, написа премиерът в Златната книга на УНСС.

„За да пребъде нашето модерно общество, всички ние трябва да споделяме общи ценности и да се придържаме към едни и същи правила, а когато някой се отклонява от тях – да се борим заедно срещу корупцията и покварата“, призова министър-председателят пред студентите и преподавателите на УНСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase