Снимка: архив Булфото

ГЕРБ ще подкрепят всички мерки за спасяване на вложенията на гражданите и бизнеса в КТБ. Това се казва в писмо на партията, подписано от лидера Бойко Борисов, до управителя на БНБ Иван Искров.

В него ГЕРБ призовава Централната банка да обърне сериозно внимание на всички потенциални инвеститори, заявили интерес да се включат в капитализирането на банката.

Още по темата
Преди два дни от БНБ информираха, че Финансовият консултант с изключителни права – ЕPIC, избран от консорциума между Фонда на Генералния държавен резерв на Султана на Оман, е поискал достъп до непублична информация, свързана с КТБ.

От EPIС са поискали на базата на непубличната информация да бъдат водени разговори с правителство и Българската народна банка за изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, съгласно правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, стана ясно от съобщението. От БНБ обаче информираха, че изпратеното писмо не посочва конкретни параметри за финансови и правни ангажименти, но е важна част от търсенето на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори

„Проблемът с Корпоративна търговска банка поставя пред изпитание цялото общество и измества фокуса от многото други проблеми, които има в държавата“, се казва още в писмото на ГЕРБ до БНБ, изпратено днес. В него се изразява недоволство от начина, по който Българската народна банка управлява процеса на специален надзор над КТБ и Търговска банка „Виктория". „Осъзнаваме необходимостта от надеждна оценка на реалното състояние на затворените банки, но не приемаме сроковете, предлагани от Българската народна банка“, пишат още от ГЕРБ.

Според партията е недопустимо вече трети месец квесторите, назначени от БНБ, да не могат да предоставят изчерпателна информация за реалното състояние на КТБ. „Прибързаните и противоречиви изказвания на управителя на БНБ Иван Искров допълнително нагнетиха напрежение и създадоха усещане за неуправляемост на процеса“, пише още в писмото.

ГЕРБ изразяват опасения, че отлагането на информацията за реалното състояние на банката крие риск от допълнително влошаване на нейните активи и увеличава цената на нейното оздравяване. „Нещо повече, липсата на информация за състоянието на капитала на банката не дава възможност за формулирането на стратегия за решаване на проблема”, пишат още от ГЕРБ.

Бойко Борисов обсъди проблема „КТБ“ и с лидера на „Подкрепа“ Константин Тренчев. И по време на срещата лидерът на ГЕРБ призова квесторите, назначени от БНБ, да излязат с доклад  за състоянието на банката.

Борисов и Тренчев обсъдиха финансовото състояние на държавата и предстоящите предсрочни избори. По време на срещата, поискана от „Подкрепа“, лидерът на синдиката сподели притесненията си относно разпада в енергетиката и тежкото състояние, в което е изпаднал секторът. Борисов и Тренчев обявиха, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки за съживяване на икономиката и възстановяване на спрените еврофондове, защото финансовото състояние на държавата е тежко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase