Лютви Местан. Снимка БТА
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите партии да спрат със заклинанията, че след парламентарните избори коалиция няма да има. В интервю пред вестник „Стандарт“ той е категоричен, че вотът е този, който определя партньорите във властта, а не емоциите и партийните щения. Според него реформите, които са нужни на страната, не са по силите на една партия и той призовава политическите партии да дадат на следващия кабинет толеранс не "традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни".

Той смята, че в България се греши, като се противопоставят еднопартийно и коалиционно управление в отношение добро към зло.

"Истината е доста по-различна - Европа и светът познават както много успешни, така и неуспешни еднопартийни управления и обратното - има примери за успешни и за неуспешни коалиции“, казва той и и дава за пример успешното еднопартийно управление на Тачър и Блеър.

Според Местан това е въпрос на политическа компетентност, на управленска грамотност, на можене. Той допълва, че ДПС не крие предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който движението би било част от управлението, а защото предвид на тежките предизвикателства пред страната това е по-работещата формула на властта.

Обвиненията в публичното пространство, че ДПС преяжда с власт, Местан определя като „клише“. По думите му партията "предоставя власт“.

„ДПС имаше трима министри в кабинета "Орешарски" с 18-членен състав. Направете усилие да съпоставите аритметическото съотношение 84 спрямо 36 депутати на двете подкрепящи политически сили спрямо 3 от 18 и ще се окаже, че ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. При зам.-министрите и областните управители съотношението е още по-тежко дебалансирано в полза на БСП. Не разбирам смешния им плач. Полезно е първом да се вгледаме в себе си, когато анализираме собствените си успехи и неудачи“, анализира лидерът на движението.

Той прави и характеристика на избирателите на ДПС и по думите му те са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познавали несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика.

„Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само, когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло“, смята той.

За изпитото кафе в Кърджали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той смята, че коментарите около него още веднъж показват колко тежко е дефектирала политическата култура у нас.

Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява, че лидерът на ГЕРБ е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало.

„Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство“, обобщава Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Закон

преди 9 години

Местан, войн на Ердоган, Бойко пък на Нетаняху, коалицията е ясна, турско-еврейска, реформите са с цел да се свали и последната дреха от гърба на народа, на лошо отиват нещата, събудете се хора не на ГЕРБ и ДПС

69

ТОТЮ

преди 9 години

ТЮМБЕЛИНА -БЕЗХАБЕРНИК ОТ ГЕРБ ,ОТНЕ ТОВА ПРАВО ЗА 100 ДНИ ТОЛЕРАНС ! НЕГОВИТЕ ОРДИ ИЗЛЯЗОХА НА ВТОРИЯ ДЕН НА ПЛОЩАДИТЕ ,ОЩЕ ДАЖЕ НЯМАШЕ ПРАВИТЕЛСТВО ,БЕШЕ САМО ОРЕШАРСКИ ! ЗАЩОТО СЪЩИЯ БЕЗХАБЕРНИК ИЗБЯГА КА ТО СТРАХЛИВЕЦ ,ПОДАДЕ ОСТАВКА И ОТИДЕ ДА СИ ЛЕКУВА КРЪВНОТО ! СЛЕД ТОВА СТАНА ПИШМАН И ПУСНА НАРКОМАНИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ,КОИТО БЯХА НАРЕЧЕНИ ОТ МЕДИИТЕ ГЕРОИ , А ПО КЪСНО И ТОВА ,ЧЕ 60 % ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ИСКАЛИ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ! ПЪЛНА АНАРХИЯ И БЕЗЗАКОНИЕ ,ПОДЪРЖАНИ И ОТ ПРАВОСЪДИЕТО !

68

Анонимен

преди 9 години

Гласувайте българи ! :)

fallback