Снимка: БТА

Темата със състоянието на бюджета и публичните финанси на страната се преекспонира, смята бившият финансов министър и настоящ водач на листата на ДПС в Монтана и в 25-и МИР София Петър Чобанов.

Още по темата
Според него не е вярно, че ситуацията е много тежка, както твърдят в кампанията си опонентите на предишното правителство и някои министри на служебното правителство.

Ситуацията е нормална и управляема, като има леко изоставане от нивото на планираните приходи и леко увеличение на дефицита, което е планирано и може да се преодолее със заложените в бюджета буфери, обясни той, цитиран от БТА.

Причина за изоставането е това, че годината е изборна и бизнесът изчаква с инвестициите, за да види какво ще е поведението на новото правителство.

Дефицитът пък се дължи на изплатените в първата половина на годината пари по европейски програми, което обикновено се прави във втората половина на годината. Това обаче са 700 милиона лева, които вече са при бизнеса и хората, коментира Чобанов.

Той припомни, че при оттеглянето си преди около месец правителството на Пламен Орешарски е публикувало специален доклад за състоянието на финансите на страната.

Петър Чобанов заяви, че според него ситуацията в страната не налага вземане на заем от Международния валутен фонд.

Той представи в Монтана листата с кандидатите за депутатите от ДПС.

Чобанов заяви, че листата е балансирана и в нея са включени почти поравно мъже и жени, които работят различни професии.

Според него с тази листа и с честна и открита кампания ДПС има шанс за пръв път в историята си да спечели депутатски мандат в област Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase