Снимка: архив, БулФото
fallback

Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока.

Такъв вариант се обсъжда, е съобщил пред “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

И пояснил, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заявил, че не може да потвърди.

Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера за първи път със служебното правителство, Щонов обяви, че се обмисля и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

“Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита”, каза той пред синдикати и работодатели.

Темата за различните цени повдигна на тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че 20% от битовите потребители ползват 80% от електроенергията, а 80% от домакинствата потребяват едва 20 на сто от тока. Тези, които отопляват басейни, да плащат на по-високи цени, настоя той.

По-късно пред журналисти каза, че в Малта имало 6 цени на електроенергията - от 12 до 60 евроцента на киловатчас. Имаме и опит назад във времето, каза той, напомняйки за онези евтини първи 75 квтч от 2002 г., които обаче бяха за всички.

Попитани неофициално в ДКЕВР дали разработват варианти за различни цени на тока, от комисията казали, че идеята е разумна, но тъй като вчера бе първият работен ден на новите членове на ДКЕВР, регулаторът още не е започнал изчисления по цените.

От регулатора обаче категорично заявили, че няма да се връщаме към стария вариант с евтина квота, която да важи и за бедни, и за богати, а по-скоро ще бъде според потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

тя

преди 9 години

Богатите с големите замъци и басейни не плащат нищо . Не регистрират имота си като завършен в общината и не му плащат данък.Крадът ток и вода , е... що да не си ползват басейна?Аз за душ плащам , той за басейн - не.

121

Пешо

преди 9 години

Ех тази партия ГЕРБ ,ех тези Робин Худ-овци ще взимат от нас богатите и ще раздават на бедните *** гласоподавателчета!

120

Пешо

преди 9 години

Я немоа сега да разбера беден ли съм богат ли съм? И циганете ша плащат ли сметки или официално нема да плащат?

fallback