Георги Първанов. Снимка: БТА
fallback

България не може да бъде "ястреб", когато става дума за отношенията с Русия, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., на дискусия на тема „Отношенията България – Русия“.

“Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне”, каза още Първанов.

Oще по темата
По думите му повод за дискусията са множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България.

„В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно”, каза още той, цитиран от пресцентъра на партията.

Първанов изрази опасение тази линия да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО в Уелс на 4-5 септември.

“Имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри, уви – министри от лявото пространство – на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците”, коментира експрезидентът.

Според него „на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите”, защото се вижда, че те не дават резултатът, още по-лошо – дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион.

На въпрос дали министърът на отбраната следва да подаде оставка след скандала с документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, той заяви: „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър”.

“Този министър, аз неслучайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за да хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи”, смята Първанов.

По думите му кризата вероятно рано или късно ще мине и отношенията между Русия и Запада ще бъдат възстановени много по-бързо, отколкото между Москва и София, ако допуснем техния срив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

40 разбойника

преди 9 години

A не приляга ли на нашата мила родина да има политици които да мислят за добруването и и да водят НЕЗАВИСИМА политика ,да бъдат честни ,да говорят истината ,да привличат инвестиции ,да развиват икономиката,да създават работни места и да не крадат много .То все някой на някого се одупва ,един на Русия ,друг на Турция ,трети чака"уважение"от Обама ,Кога ще ударите с юмрук по масата бе чворове алчни и продажни и ще покажете ,че сте БЪЛГАРИ КАжи бе Гоце !?!?!?!?!!

41

Анонимен

преди 9 години

Угоен,нискочел агент на КГБ!

40

Анонимен

преди 9 години

Гоце,как е любовницата ти Кюлевица и детенцето ви,а? ахаааа...Ами Мариана -певачката и детенцето ви?! А кой сега те спонсорира...Пак ли същите крадци?

fallback