Снимка: Булфото, архив
fallback

Нов модел за купуване на гласове на предстоящите на 5 октомври избори разкри служебният министър на вътрешнтие работи Йордан Бакалов.

Oще по темата
"Провежда се кастинг. В един момент се оказва, че зад него стои определена политическа сила, която плаща. Това е конкурс. Печелят го определени фирми, получават пари и след това трябва да организират купуването на гласове", обясни той по Нова телевизия, но отказа да даде подробности, защото в момента тече разследване по случая.

По думите му вече се разследват общо 4 сигнала за опит за купуване на гласове. Два от тях са за София, а другите два - за провинцията.

"Купуването на гласове с пари е български модел. Има модели с храни и с предмети, но с това с пари се практикува само у нас", коментира вътрешният министър.

Бакалов призна, че е стигнал до този извод след собствени проучвания.

"Нека партиите да представят политики и да си зашият джобовете. Заявявам категорично, че няма да има прошка. Министър Бакалов няма да е този, който ще реши изборите, но ще се опитам да гарантирам те да са честни”, отсече той.

Бакалов призова партиите там, където имат съмнения за купуване на гласове, да изпратят свои наблюдатели, за да спестят доста проблеми, които вероятно ще се явят.

Той обаче отказа да коментира дали ще има контролиран вот в Турция, където има най-много гласоподаватели зад граница, с мотива, че това е приоритет на външното министерство.

Относно битовата престъпност вътрешният министър обясни, че има друго виждане, което е свързано със законодателни промени. Според него държавата трябва да има възможността да прехвърля определен вид дейности по охрана в населени места с много престъпления.

За работата си като служебен министър Бакалов подчерта, че е важно как се провеждат обществените поръчки и дали те са обезпечени.

„Опитаха се да ми пробутат и една, която е свързана с камери, но повече информация по този въпрос ще дам на пресконференция във вторник”, коментира Йордан Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Мишо

преди 9 години

Подозирам, че, както досега служебното правителство се дънеше с всичко, което захващаше, така и сега няма да се справи с важните задължения, които има

29

Сашо

преди 9 години

Имам усещането, че поредния службогонец иска да се докаже пред назначилия го Бойко, че го бива да манипулира и лъже народа с фалшиви обещания и скалъпени схеми

28

Катя

преди 9 години

Да се надяваме, че закона ще бъде прилаган еднакво за всички, а не селективно според това за коя партия се купуват гласове

fallback