Снимка: архив, Булфото
fallback

Политическа пропаганда, която може да се нарече опасен абсурд, е твърдението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че финансовото състояние на държавата е лошо и трябва да се вземе нов дълг, смята Алиосман Имамов от ДПС.

Oще по темата
„Не е работа на едно служебно правителство да се занимава с толкова важен елемент на финансовата стабилност, какъвто е взимането на държавния дълг. Може да има известни подготвителни процедури, но те са ограничени и ще имат негативен ефект,защото ще се довършат от друго правителство”, коментира той по БНР.

Според него страната ни е известна с това, че дългът ѝ е малък дял от БВП.

„Управлението на дълга е една от основните задачи на Министерство на финансите. Аз съм убеден, че няма администрация, която да е пропуснала възможността да следи внимателно тези процеси”, настоя Имамов.

Той смята, че опасенията на Владислав Горанов от ГЕРБ, който твърди, че до януари на следващата година около 2,8 млрд. ще падежират и България трябва да ги плати, за което е нужен нов дълг, са несъстоятелни.

„Убеден съм, че това ще бъде направено, както е предвидено в съответния план за управление на дълга, и няма да създаде условия за т.нар. от тях "фалит на държавата", каквото и да разбират под това, или да се стигне до неплатежоспособност. Парите, които ни трябват до края на годината, са предвидени в бюджета”, заяви финансовият експерт от ДПС.

Той не изключи вероятността да се наложи да бъде увеличен дефицитът, но това ще е с не повече от 3%.

„Нито една специализирана международна институция не споделя оценките за лошо финансово състояние на държавата”, изтъкна Алиосман Имамов.

Той очаква ръст на БВП от около 1% за годината. 

Според него не само НАП и Агенция "Митници" имат вина за недостига на пари в държавата. Приходите са били завишени още при приемането на бюджета, други институции също са били демотивирани в работата си, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Ние си имахме всичко защо се унищожи.

29

Анонимен

преди 9 години

Всеки е против дълговете, но като започнат да се нареждат на редицата всички търсят дългове, за да могат да има какво да крадат, а ти гладувай българино.Братя, народе ти който живееш в тази страна - без значение българи, турци, помаци, *** и други не гласувайте живота ни мина само да робуваме за жълти стотинки и Нашите важни и Вашите важни са едни и същи крадат на поразия само за тях. За нас народа никой не мисли.

28

Чавдаров

преди 9 години

Милиардите им трябват за нови ракети, стари самолети F15 (трета употреба ), и за да изпълнят заканата на Пеевски да ликвидира и заграби КТБ. От нея ще се облажат всички партийно-мафиотски организации.

fallback