Снимка: Булфото, архив
fallback

С цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК, смята Драгомир Стойнев, заместник- председател на БСП и бивш министър на енергетиката.

Oще по темата
„Питам защо Министерството на икономиката и енергетиката прие като сигурно увеличението на цените на тока – независимо дали плавно, или не? В същото време министърът твърди, че анализът му не е готов. Но пък е готов с искания за оставки в ДКЕВР, която трябва да е послушна. Причината за това е само една - търсят се пари, с които да се правят плащания на близки до ГЕРБ инвеститори в енергетиката. Може да потърсите тези инвеститори основно във ВЕИ сектора”, твърди той в социалната мрежа Facebook.

Според него дълговете на НЕК са започнали през 2012 г., когато по времето на управлението на ГЕРБ са присъединили над 1000 МВт ВЕИ-та към системата и са задължили електрическата компания да им плаща по тройни цени.

Той твърди, че заради това е заварил НЕК с близо 450 милиона лева финансов дефицит.

„В същото време, за да работят ВЕИ-тата, АЕЦ „Козлодуй” и държавната ТЕЦ бяха ограничавани. Всички тези дупки, от които изтичаха обществени пари, бяха запушени от нашето управление. Сега отново се опитват да ги отворят вместо реални действия - предоговоряне на дългосрочните договори и реформа при ВЕИ-тата”, допълва Драгомир Стойнев.

Според него това, което се случва в момента, е имитация на реформа, зад която стоят корпоративни интереси.

„ВЕИ-та срещу ядрената енергетика, ВЕИ-та срещу ТЕЦ-ове и миньори. Следващият ударен ще е целият български бизнес. Затова се създава и Енергиен борд, той е един удобен обществен и демократичен в кавички параван, който ще гласува правилните предложения. А държавата чрез тях ще взема решения, в резултат на които големи финансови потоци ще бъдат пренасочвани от българските домакинства към правилните сектори и фирми”, пише още Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

до Герб

преди 9 години

Вместо да увеличавате тока за населението,анулирайте далаверажийските договори с ВЕИ-тата!Нали според Конституцията,всички търговски субекти са равнопоставени,откъде накъде за тях им се осигурява висока изкупна цена на продукцията,за години напред?На дядо Въсьо от Банкя,защо не му изкупувате тиквите по 5лв килото,за двайсет години напред?

50

anunimen

преди 9 години

Орешарски с големия клюн, пелтека Чобанов и Драго мазния ей са икономическите гений на последното правителство, но не могат да достигнат Брад Пит с очила(Дянков), рибата Велчев и Ники тапата.

49

АНОНИМЕН

преди 9 години

ДО 62 . А БЕ ТЕ ВСИЧКИ ПРОГРАМИ СЪВПАДАТ СЪС ИНТЕРЕСА НА НАРОДА АМА ЗАЩО ЛИ САМО ПРЕД ИЗБОРНО . СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПРОГРАМИТЕ ИМ НЕЩО СЕ ПРОВАЛЯТ И ОБРЪЩАТ НЕЩАТА ОБРАТНО . И ПРОГРАМАТА СИ Е САМО ЗА ТЯХ . КУХИ *** . ЗАПОЧВАМ ДА МРАЗЯ СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД КОЙТО НЕ Е НАРОД НА ОПЪЛЧЕНЦИ . А СТАДО ОВЦЕ КОЕТО ВОДЯТ 240 ОВЧАРИ .

fallback