Васил Щонов Снимка: архив, Булфото
fallback

Енергийният министър Васил Щонов поиска оставките на трима членове на енергийния регулатор ДКЕВР, включително на председателя Боян Боев.

Според кабинета от комисията са направили твърде много грешки през последните 1-2 години. Останалите двама членове от комисията са Еленко Божков и Лиляна Младенова. Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки, допълни Щонов, като по-късно уточни, че имал предвид, че смените в регулатора не се правят от МИЕ, а от Министерския съвет.

Oще по темата
Премиерът Георги Близнашки пък подчерта, че макар и независима, регулаторната комисия „не може да действа на своя глава“.

Министърът се аргументира и с това, че е много трудно в сектора да има дългосрочни инвестиции, когато ДКЕВР си променя често мнението.

Щонов повтори отново, че „дупката“ в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева и прогнозата за следващия регулаторен период е дефицит от поне още 900 млн. лева в най-добрия случай.

Според него Енергийният борд е единственият начин да се постигне необходимият баланс. Днес правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.

Премиерът Близнашки заяви, че заради ситуацията в енергетиката всички са губещи, но въпросът е как да се минимизират загубите.

Всяка година си говорим за дупката в енергетиката, но не се предприемат действия, изтъкна вицепремиерът Екатерина Захариева.  „Поради всичко случвало се през тази една година тази дупка или ще се трансформира в държавен дълг, или ще фалира НЕК, или някое от другите частни дружества. Няма как да се продължава това“, отсече вицепремиерът.

Тя уточни, че тримата, на които е поискана оставката, казали, че ще си помислят до четвъртък дали да си я подадат. Нека да изчакаме техния отговор и тогава ще вземем решение какво да правим, заяви тя. Захариева заяви, че има съмнение за конфликт на интереси при Еленко Божков, защото има подаден сигнал, че той притежава ВЕЦ.

Според нея незаконосъобразното вземане на решения на регулатора е стигнало дотам, че за първи път ЕК да трябва да споменава поименно председателя в свое писмо и да го посочва за пример за лошо политическо назначение.

Писмото е от комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер от 4 април тази година и е до бившия енергиен министър Драгомир Стойнев.

Според нея регулаторът прави политически изказвания, при положение че работата му е да регулира пазара и да осигурява баланс

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че до края на месеца ще има оббощена информация за одитите в министерствата. Той прогнозира, че ще бъдат ревизирани около 150 млн. лева от публичната програма за регионите, по която кабинетът на Пламен Орешарски предвиди 500 млн. лева бюджет.

Членовете на служебния кабинет подчертаха, че са за плавно повишаване на цената на тока и че в ДКЕВР трябва да влязат експерти.


   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 9 години

Проституиращите, нали се борехте срещу олигархията? Вижте какво постигнахте? Ако не ви е срам да седите в креслата с такива Щурньовци-Гербавци, седете си, в ролята на клоуни и маймунки (не чух, не разбрах, не видях).

29

Анонимен

преди 9 години

грешките са големи, а олигархията не прощава. Не вдигнаха тока с 40% - тая грешка им изяжда главата. Ако сме нормални хора, ще излезем на протест да защитем тия достойни българи, които отрязаха част от свръхпечалбите на енергийния октопод. Но утре като ви дойдат европейските сметки си трошете кратуните.

28

Анонимен

преди 9 години

А кога ще сменят и управителя на АЕЦ Белене Христо Кондров който няма понятие от строителство а е завършил в Габрово !Жена му е любовница на бившия кмет на Белене и вече бивш депутат от 42-то Народно събрание Петър Дулев и с негова помощ той беше назначен на тази длъжност!Веднага трябва да го махнате !Чакаме резултат!

fallback