Снимка: Булфото, архив
fallback

Първото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори ще се проведе днес. За участие са поканени близо 40 неправителствени организации, наблюдатели на изборите  и експерти.

Към ЦИК няма изпратена покана да присъства представител на тази среща, съобщи по БНР  Камелия Нейкова, говорител на комисията.

Според нея обаче Изборният борд и Обществения съвет към ЦИК в никакъв случай няма да дублират своята дейност, а по-скоро ще се допълват.

По отношение за критериите за наблюдателите за изборите Нейкова обясни, че ЦИК е приела решение, което изцяло почива върху разпоредбите на Изборния кодекс.

Калин Славов от "Прозрачност без граници" обясни, че припокриването на персоналния състав следва от логиката, по която се конструира такъв граждански борд, но подобно дублиране създава известно неудобство.

„Чухме, че покана към ЦИК не е отправена, макар в проекта за правила да се предвижда такава покана. Това, което си спомням от предния борд, е, че присъствието на ЦИК ни липсваше и ако те присъстват на това заседание, това само може да допринесе за работата на изпълнителната власт, за НПО и обществото като цяло", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback