Снимка: Министерство на културата
fallback

Министърът на културата в служебното правителство Мартин Иванов е приел днес извънредния и пълномощен посланик на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче, съобщава пресцентърът на Министерството на културата.

"Културата е най-доброто поле за сътрудничество и партньорство между народите. В рамките на този наш кратък мандат с моя екип ще направим всичко възможно, за да дадем нов тласък за задълбочаването на традиционно добрите отношения между страните ни", е отбелязал министър Мартин Иванов.

Турският посланик е пожелал успех в работата на служебния министър на културата. Било е потвърдено, че отношенията между България и Турция са традиционно приятелски и добросъседски, а двустранният диалог се развива все по-успешно.

Сред темите, засегнати по време на срещата, е била и подготовката на програмата за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство между България и Турция за периода 2014 - 2018 г. Сюлейман Гьокче е заявил, че за Турция опазването на културно-историческото наследство е важен приоритет и би искал програмата по-скоро да бъде подписана и да влезе в сила.

Турският дипломат е отбелязал, че в Истанбул продължава ремонтът на българския храм "Свети Стефан", като средствата за укрепването на Желязната църква са осигурени от турска страна.

Гьокче е изразил загриженост за състоянието на джамията "Ибрахим паша" в Разград и е препоръчал по-активно да се търсят възможности за финансиране на нейния ремонт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Nevazhiten

преди 9 години

Neznam kogo lazat gospodata.Lichno vidiah carkvata ,,sveti Stefan,,i moga da kaza,che edinstvenoto koeto e istina,che carkvata skoro shte ruhne i e pred razpad.Grozna kartina,opasna za horata.Nito bulgrite,nito turcite praviat neshto za da spasiat tazi carkva.Sega samo zagroziava rajona v koito se namira,Dzamijata sashto e pred ruhvane v Razgrad.Neka musulmanite da ne strojat iz ciala Bulgaria dzamij ,a da si stegnat tozi pametnik na kulturata.

1

възхитен

преди 9 години

това е много добронамерен акт от страна на Турция .Винаги изпитвам особено вълнение ,когато паля свещ за здраве на подарената от Стефан Богориди земя и в едиствената жилязна църква в света - Свети Стефан"Една много великодушна постъпка от съседна Турция.Благодарности!!!

fallback