Снимка: архив Булфото
fallback

Членовете на секционните и на районите избирателни комисии ще получат повече пари за работата си. Увеличението ще бъде с 15-20 лева, съобщи служебният премиер проф. Георги Близнашки след заседанието на кабинета.

Премиерът определи работата им като изключително изтощителна и посочи, че целта е те да се мотивират и насърчат не само морално, но и материално.

Oще по темата
По изчисления на МС, които вече бяха обявени, вотът на 5 октомври ще струва близо 26 млн. лева. В план-сметката за разходите заплатите на членовете на районни и секционни избирателни комисии са изчислени на над 9.6 млн. лв.

На срещата вчера, която Близнашки проведе с ЦИК, от комисията са заявили, че имат намерение в максимален брой секции да се проведе машинно гласуване. Премиерът посочи, че подкрепя това и смята, че машинното гласуване трябва да се осъществи в по-голям мащаб. Той припомни, че на евровота е имало такава възможност в 100 секции и от нея са се възползвали 8000 души.

Предложението било на предсрочните избори на 5 октомври да се гласува машинно в 500 секции, но предстои да се уточни дали необходимите за това пари ще се вместят в рамките на разчетения вече бюджет от 360 000 лв.

В тази връзка Близнашки обясни, че на стената в кабинета му има портрет на Петко Каравелов, поставил основите на финансовото дело у нас. „Като финансов министър той най-често е повтарял една народна поговорка, която гласи: Протягайте си краката според чергата“, напомни премиерът.

Според него вотът се оскъпява в сравнение с предишните парламентарни избори именно заради машинното гласуване, което било доста сериозен разход. Освен това изборните книжа се усложниха, има преференциален вот и т.н. Всичко това качва цената, то е неизбежно, разясни професорът.

Близнашки заяви, че има „убедителен и силен екип“, който ще го подпомага в координацията на изборния процес, която пое от страна на държавната администрация. Координатор на този екип е юристът проф. Емилия Друмева.
Премиерът съобщи, че тази група ще се събира всеки ден при него преди началото на работния ден, „за да не изпуснем каквото и да било под нашето внимание“.

По думите му работи се за формиране на Изборен борд, в който ще бъдат поканени всички заинтересовани неправителствени организации. Граждански борд имаше и в първия служебен кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

АТАКААААААААААА

7

до 2

преди 9 години

Извинявам се много, но при Станишев в началото на мандата се пенсионирах с 234 лева пенсия. До момента пенсията ми е 365 лева. За 8 години. И НИТО ЕДИН ЛЕВ ОТ УВЕЛИЧЕНИЯТА НЕ МИ Е ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА Борисов, разбираш ли какво ти пиша, момче младо, дано да си младо де. Ти на мое място за кой щеше да гласуваш? Много пенсионери въпреки това гласуват за ГЕРБ - щом им стигат пенсиите. Да са живи и здрави и ние и те.

6

Анонимен

преди 9 години

СИК И ВИС ги знаеме, но тия от РИК каква мутренска групиравка са? А и защо не увеличават парите и на ВИСаджиите? И те бухалки носят и те народ душат. :-)

fallback