Емилия Друмева Снимка: архив Булфото

За парламентарните избори през октомври ще бъдат разкрити повече секции в чужбина. Тази увереност изрази новият съветник по изборния процес на служебния премиер Емилия Друмева. Тя беше назначена вчера, ден след кат остана ясно, че в правителството няма да има отделен министър по изборите.

Още по темата
„Със сигурност ще има повече избирателни секции в чужбина и се надяваме на повече активност от българите зад граница“, каза проф. Друмева пред БНР. Тя обясни, че новият Изборен кодекс е направил положителни стъпки по този въпрос и предвижда няколко варианти за отваряне на секции в чужбина според разпръскването на българските общности.

Друмева потвърди, че до края на седмицата ЦИК ще определи правилата за работа на наблюдателите на вота през октомври. На евроизборите миналата година се наблюдава процес на масова регистрация на наблюдатели, които не знаеха какви са функциите им. Затова сега от ЦИК обмислят те да се ангажират с изискване да правят констатации и да дават препоръки. „Така те ще допринесат за повече контрол на обществото върху изборния процес“, смята Друмева.

Съветникът по изборите на премиера съобщи, че тя и екипът й, заедно с администрацията на Министерския съвет правят всичко необходимо по подготовка и осигуряване на изборите. Освен това Друмева и хората й ще работят по идеи и препоръки за промяна в изборното законодателство, които да оставят на правителството след вота.

„Надявам се, че след тези избори ще има ситуация, в която по-спокойно ще могат да се огледат такива констатации и препоръки. Всяко законодателство, включително и изборното, търпи промени“, каза Друмева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase