Васил Грудев. Снимка: архив, БТА

Между 5 и 10 млн. евро ще са преките щети за България от руското ембарго, обяви служебният земеделски министър Васил Грудев.

Още по темата
По думите му има и косвени щети, които ще засегнат целия ЕС. 

Грудев вижда изход в бързо либерализиране на износа към трети страни, включително и САЩ, тъй като имало много пазари, към които износът е затруднен.

„Преките щети ще бъдат компенсирани, въпросът е да се справим с косвените, тъй като много браншове ще пострадат“, смята той.

Министърът обаче припомни, че няма как да бъде забранен внос на стоки от ЕС, за да бъдат защитени българските производители.

Грудев заяви още, че се очаква през август да има извънреден съвет на земеделските министри на ЕС.

Днес той представи заместниците си доц. Георги Костов, който вече е бил зам.-министър на земеделието, и Марина Бракалова – специалист по ПРСР с кариера в Брюксел.

Зам.-министър Георги Костов съобщи, че иска до края на деня оставката на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. „Аргументите са свързани с редица неосъществени дейности по контрол и проведени процедури и конкурси“, каза Костов.

Министър Грудев заяви, че чисто математически не е възможно по схемата за подпомагане на най-малките ферми земеделците да получат директни плащания по 1250 евро годишно.

Припомняме, че предишните управляващи обещаха тази подкрепа и записаха в Концепцията за директните плащания, че на нея ще имат право фермери, които обработват поне пет декара земя. Срещу схемата възразяват остро зърнопроизводители и други браншови организации, тъй като смятат, че сега земята вместо да се комасира, ще се раздробява от желаещи до ползват обещаните 1250 евро.

„Невъзможно е дребните  фермери да получават 1250 евро“, категоричен е Грудев, който  обясни, че по това направление могат да бъдат отпуснати 10% от бюджета на директните плащания.

Новият министър обаче ще остави схемата в Концепцията. Той отчете, че като цяло схемата е добра, тъй като спестява бюрократични процедури на земеделците.

След като процедурата се задейства, фермерите могат да получават подпомагане от 500 евро до 1250 евро, според определения бюджет и броя на заявките за подпомагане.

Грудев отново каза, че ще работи в диалог с ЕК по одобряването на новата Програма за развитие на селските райони, програма „Рибарство“ и схемите за директните плащания, като целта е различните сектори в земеделието да бъдат подпомагани балансирано.

Той отчете като проблем, че нито Фонд „Земеделие“, нито Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са стартирали административна подготовка по прилагането на новите политики.
 

Още за земеделие четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase