Снимка БТА
fallback

Президентът Росен Плевнелиев трябва да оттегли Красимира Медарова като министър за изборите според Института за дясна политика (ИДП).

Oще по темата
В петък стана ясно, че в служебното правителство ще има министър на изборите. На този пост с президентски указ беше назначена бившата шефка на Централната избирателна комисия от времето на ГЕРБ.

Не става дума за личностни нападки - Медарова има своите качества, но за този пост е необходима консенсусна фигура, за да може служебното правителство да гарантира доверието в изборния процес, заявиха от института на пресконференция днес.

Според експертите с оттеглянето на Медарова Плевнелиев ще демонстрира своята воля и волята на служебното правителство изборите да не бъдат оспорвани. Те препоръчаха също кабинетът да се придържа към основната си задача - подготовка и осъществяване на честни и прозрачни избори.

Второ поред правителство на малцинството не успя да завърши мандата си. Изводът е, че следващото редовно правителство трябва да бъде правителство на ясно мнозинство, което да осигури преди всичко политическа стабилност, се посочва в месечния анализ на ИДП, представен от Димитър /Джими/ Найденов, Петър
 Николов и Тома Биков.

Според тях правителството на Пламен Орешарски е изконсумирало мита за "експертното правителство" и следващото правителство трябва да е от политически фигури, които да упражняват ефективно властта, а не да играят ролята на подставени лица. Мястото на експертите неполитици е във втория ешелон на властта.

Според тях ГЕРБ продължава да се намира в добра форма и да пресира основния си опонент БСП. През последните два месеца Бойко Борисов успя да разгради властта на БСП и ДПС пред очите на обществото, като на финала на общото управление на двете партии те влязоха в публичен конфликт. Хаосът в политическата, финансовата и банковата системи, които оставя последното управление, дават предпоставки за формиране на вълна в полза на ГЕРБ по време на изборите на 5 октомври, смятат от ИДП.

Изводите им относно БСП са, че левицата се намира в най-тежката си криза от 1989 година насам. Избирането на Михаил Миков за председател на БСП е знак, че промяната в партията ще бъде консервативна, а не революционна. Другият извод е, че промяната ще бъде техническа, а не идеологическа. Най-голямата краткосрочна цел на Михаил Миков ще бъде да предпази БСП от тотален разгром на изборите на 5 октомври, според политолозите.

Като най-голямата краткосрочна заплаха за ДПС те посочват създаването на широка коалиция между ГЕРБ и БСП, която би изолирала истински партията на Доган от властта.

Като съвет от името на института Николов заяви, че е хубаво партиите от дясното, Реформаторският блок (РБ) и ГЕРБ, да започнат да се срещат публично.

”Политиката е нещо публично. Ако всички разговори между тях бяха проведени пред медии и публично, РБ и ГЕРБ щяха да са по-силни, отколкото преди седмица”, коментира той и подчерта, че коалицията между двете партии въобще не е сигурна. Публичните мотиви за оставката на Кънев създадоха усещане за тежки конфликти във формацията и отново изведоха на преден план въпроса за отношението на РБ към ГЕРБ, смятат от ИДП. Този въпрос рискува да се превърне в основно послание на реформаторите по време на предстоящата предизборна кампания, като това би донесло по-скоро негативи, отколкото позитиви за формацията.

Анализът на института сочи, че "Атака" не дава признаци на живот, като единственото по-сериозно събитие около партията на Волен Сидеров е отцепването на депутата Димитър Аврамов. По всяка вероятност формацията няма да участва в следващия парламент, а позиционирането й като русофилска ще се окаже най-сериозната грешка на Сидеров, смятат от ИДП.

 На мястото на ББЦ изгрява далеч по-автентична коалиция между НФСБ и ВМРО, която има всички шансове да запълни вакуума създаден от изчезването на партията на Сидеров и тази на Бареков, според експертите. Коалицията между двете националистически формации е в състояние да даде механичен сбор на избирателите им и да мобилизира националистически вот, който до момента не е бил в орбитата на двете партии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 9 години

Кажете отде мама пари, за да разберем аджеба кой ви дирижира и кой иска чрез вас о машички, о реотанчета, о извратители на пишман демокрацията :-)МАРШ НА РЕАЛНА РАБОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! мНОГО СТАНАХТЕ НА КЛОНА ще го счупите.

25

протестна мрежа

преди 9 години

ХАЙДЕ СЕГА ВСИЧКИ ДА КАЖЕМ ПОНЕ ЕДНО БЛАГОДАРЯ НА ПОЛИТОЛОГА АНТОН ТОДОРОВ, КОЙТО ОЩЕ ПРЕДИ ДЕСЕТ ДНИ ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ ГОТВЕНИЯТ ЗА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ И ОРТОДОКСАЛЕН КОМУНИСТ, СЪВЕТНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ И ПАРТИЕН СЕКРЕТАР НА ЮФ НА СУ ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ1989 Г.

24

Стоян

преди 9 години

И тези специалисти лапнаха по някоя пачка за добре свършената работа, евала....

fallback