Мая Манолова. Снимка: БТА, архив

Като доста агресивна и като опит за търсене на реваншизъм определи вчерашната реч на президента Росен Плевнелиев при представянето на служебния кабинет Мая Манолова от БСП.

Още по темата
„Макар на Плевнелиев много да му се иска, все още не сме президентска република и желанието му да бъде значим фактор няма своята конституционна основа и той няма правомощия да възлага задачи на никое правителството включително и на служебното. Това беше една доста агресивна реч“, коментира тя по bTV, след като държавният глава обяви, че временното правителство ще направи проверки и ще разкрие фактите за ситуацията, в която се намира страната.

Манолова отсече, че няма да коментира личността на служебния премиер Георги Близнашки, макар самият той през 2011 г. да се обяви са „опасен комунист“.

„Съчувствам на професора по конституционно право Близнашки за това, което е принуден да изтърпява политикът Близнашки, защото вчерашното изказване на Плевнелиев беше неуместно и неподходящо“, коментира тя и добави, че със сигурност служебният премиер знае, че неговото правителство не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опита да му възложи държавният глава.

Според нея речта на Плевнелиев е била по-подходяща за старта на предизборна кампания или за начало на негова кампания за втори мандат на „Дондуков“ 2.

„Служебното правителството трябва да е политически неутрално, то не може да се занимава с ревизия, да изпълнява поръчки. В речта на президента пролича неподправен опит за реванш и опит да е значителен фактор в политиката, но според мен сред служебните министри има много авторитетни имена, които не гледат на участието си в служебното правителство като форма на временна заетост и които не биха плюли върху репутацията си, за да бъдат употребени за политически поръчки“, смята Мая Манолова.

Тя удари последния звънец в пленарна зала, с което сложи край на работата на 42-ото Народно събрание в понеделник, а днес призна, че парламентът остана в съзнанието на хората с шегите и закачките, анимационните филмчета и шаржовете, а не със законите.

Според нея обаче въпреки краткия си живот парламентът е свършил много работа.

„Работата в парламента е отговорност, това не са представителни функции и неглижирането на работата на парламента отива на Бойко Борисов, такъв беше и в управление, и в опозиция - уронване на имиджа на парламента, игрички с кворума, влизане, излизане, но това не работи за стабилността на институциите“, отговори тя на упреците на лидера на ГЕРБ, че БСП са се вкопчили във властта, за да се качат на парламентарната трибуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase