Снимка: Булфото, архив
fallback

В деня, в който парламентът ще обсъжда окончателна актуализация на бюджета, от Камарата на строителите призоваха депутатите да загърбят партийните си интериси и да одобрят промените в макрорамката, така че държавата да може да се разплати с бизнеса.

Oще по темата
Ако това не се случи, от браншовата организация предупреждават, че стотици малки, средни и големи строителни фирми и доставчици на материали и услуги за строителството ще фалират, а хиляди работници и служители ще останат без работа.

„Спирането на плащанията по Оперативните програми и невъзможността на държавата вече осем месеца да възстанови плащанията от ЕК създаде реална опасност от неизпълнение на сключените договори за строителство и нанасянето на огромни щети за държавата от неизпълнение на поетите ангажименти към Европа. Особено критично е положението по Оперативна програма „Околна среда”, където са в ход изграждането на обекти за над 2 млрд. лв, като неразплатените към момента средства са над 500 млн. лв.

Неизпълнението на тези обекти в срок, предвид обстоятелствата, че изтича програмният период, ще доведе до сериозни загуби за страната, както материални, така и социални. Само по Програмата за развитие на селските райони неизплатените от държавата суми са за над 748 млн. лева, от които над половината са задължения към строителните фирми”, припомнят от Камарата.

Оттам са категорични, че нямат повече резерви да кредитират държавата.

Заради това строителите настояват парламентът да осигури необходимия финансов ресурс за разплащане по договорите при предстоящото обсъждане на актуализацията на бюджета и да бъдат предвидени и записани целево средства в размер на един милиард лева за незабавно възстановяване на плащанията от бюджета към строителните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Аз пък нямам нерви да гледам как такива фирмички приемат държавни поръчки, крадат пари и си бият шута. Бачкат с най-евтините материали а шефчетата им карат коли за стотици хиляди.

12

Анонимен

преди 9 години

До ВЪРНИ ПАРИТЕ, БОКОКъдето са седемте милиарда от заемите, които изтеглиха комунистите за една година....

11

ВЪРНИ ПАРИТЕ, БОКО

преди 9 години

КЪДЕ СА ПАРИТЕ,КОИТО ОТКРАДНА БОКО ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗА МАГИСТРАЛИТЕ.ТОВА СА МИЛИАРД И ПОЛОВИНА.И КОГАТО МУ КАЗВАТ,ЧЕ ГИ Е ОТКРАДНАЛ Е ТОЧНО ТАКА,ЗАЩОТО СЪС СТРОИТЕЛИТЕ НЕ СЕ Е РАЗПЛАТИЛ КАКТО СТАВА ЯСНО.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ВИНА ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРБАВИТЕ.НЯМА НИЩО ПО- СИЛНО ОТ ИСТОНАТА.

fallback