Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви утре имената на служебния премиер и министрите от служебния кабинет.

Държавният глава ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство в Гербовата зала на „Дондуков“2, съобщиха от прессекретариата му.

Още по темата
Това става в договорените от партиите срокове, според които предсрочни избори ще се проведат на 5 октомври.

В тях се вмести и оставката на правителството на Пламен Орешарски, която беше подадена на 23 юли, а ден по-късно гласувана от Народното събрание.

Служебният кабинет ще управлява страната точно 2 месеца и основната му задача ще бъде да организира и проведе вота.

В общественото пространство от дни се спрягат имена на служебни министри, включително познати от предишния служебен кабинет на Марин Райков, който Плевнелиев назначи след подадената от Бойко Борисов оставка на правителството на ГЕРБ.

Познати лица от него, които отново се очаква да седнат в министерски кресла, са Екатерина Захариева, Илияна Цанова, Деяна Костадинова, Николай Петров. За служебен премиер се тиражира името на юриста проф. Георги Близнашки, който сам призна, че с него са водени разговори да участва в правителството, назначено от президента.

Преподавателят по конституционно право беше един от организаторите на подписката за провеждане на референдум за изборните правила, който президентът Росен Плевнелиев предложи в началото на годината.

Очаква се държавният глава да разпусне парламента в сряда. Днес е последното заседание на Народното събрание. То е извънредно, за обсъждане на ремонта на държавния бюджет и бюджета на НЗОК, но бе предшествано от дни без заседания заради липса на кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase