Снимка: архив Булфото
fallback

Няма да има осъдени за злоупотребата с лични данни в подписките на партиите за регистрация на изборите. Тази убеденост изрази омбудсманът Константин Пенчев пред БНТ. Затова според него проблемът ще остане и на следващите избори.

Скандалът гръмна по време на кампанията за евроизборите, когато много хора откриха, че без да знаят, подкрепят различни партии за участие във вота. Оказа се, че личните им данни са били откраднати и с тях е било злоупотребено. Сред „ужилените“ имаше и много политици и общественици. Един от тях беше и омбудсманът Пенчев.

Oще по темата
„Аз вече бях разпитан два пъти в СДВР. Разследващият полицай ми каза, че дори да намерим кой е написал трите ми имена в списъка, никога няма да може да се докаже дали той  е направил заврънкулката на моя подпис“, разказа националният защитник. Той беше категоричен, че осъдени няма да има. Пенчев разказа, че е вдигнал шум и е сезирал различни институции за проблема, за да предотврати подобен скандал и на следващите избори. „Но при положение, че няма как да има някой осъден, не съм оптимист, че няма и друг да го направи“, каза още той.

Според Пенчев по-разумно ще е да отпадне изискването за подписките за партиите за регистрация за вота.

Омбудсманът подкрепи идеята, която се лансира в някои медии, за министър на изборите в служебното правителство. Той обясни и че според него единственият начин да се противодейства на купуването на гласове е масов вот от страна на гражданите.

Пенчев разкритикува остро отиващия си правосъден министър Зинаида Златанова за липсата на реформи по време на мандата й. „Бях силно учуден, че 45 минути Златанова отчита успехи в съдебната реформа. Нищо не се направи, проблемите се забатачиха, нещата вървят към по-зле и по-зле“, каза той.

Националният защитник отново разкритикува държавните институции за кризата КТБ. Той предупреди, че не е изключено да се стигне до фалити на фирми и катастрофи. Пенчев разказа, че му пишели хора с пари в банката. Имало случай на човек, който си държи там пари, с които да покрива друг заем например. „Ако някой си мисли, че аз имам само 10 000 в КТБ и това не е проблем, това не е вярно. „На мен тези 10 000 може да са ми 100 000“, допълни Пенчев.

Той изрази съмнение, че квесторите и БНБ бавят отговора за състоянието на банката, за да минат изборите и да видят накъде да се обърнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

програмист

преди 9 години

дреме ми, аз си зимам хиляда лева заплата, нека ми е зле

1

L.

преди 9 години

Омбудсманът е като профсъюзите - да сте видяли някаква полза?!

fallback