Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Зам.-шефката на парламента Мая Манолова обяви, че премиерът Пламен Орешарски е станал част от сценарий на президента, ДПС и Бойко Борисов. Според нея този сценарий е бил различен от интересите на БСП и на българските граждани.

„Сценарият, обмислян от президента, Бойко Борисов и ДПС, в който неволен участник беше и премиерът Пламен Орешарски, беше разобличен и осуетен“, каза тя. Според Манолова е очевидно, че министър-председателят работи под натиск, оказван му от ДПС и от президента. „Не искам да мисля,че и под натиск на ГЕРБ“, допълни тя.

Още по темата
Манолова не изключи възможността планът, който е бил обсъждан, да е стигал и по-далече - „служебното правителство да работи по-дълго в рамките на следващия парламент, да се мотае сформирането на следващо правителство“. Зам.-шефката на парламента изрази задоволството от това, че поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се е случил.

Според Манолова ходът на Борисов с излизането на ГЕРБ от парламента е показал един уплашен Борисов от възможното пришиване на ГЕРБ към ДПС.

„Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Борисов“, каза червената депутатка и допълни, че това е за добро. Тя отново обясни, че взимането на дълг от три и половина милиарда лева само щяло да натовари допълнително държавата.

Манолова обяви за успех и това, че идеята да се дадат допълнителни правомощия на служебното правителство няма да бъде реализирана. В понеделник парламентът трябваше окончателно да гласува даването на възможност на временния кабинет да тегли външни заеми, като сключва споразумения с чужди държави и международни организации.

„Това е абсолютно противоконституционен акт, който обаче в новото мнозинство ГЕРБ и ДПС със сигурност щеше да мине“, каза Манолова. Тя отчете хода на Борисов от днес като победа за Коалиция за България и „прът в колелото на новосформираното партньорство между президента, ДПС и Бойко Борисов“.

Манолова коментира и отношенията на БСП с ДПС. Тя отказа да отговори на въпроса дали никога вече няма да има коалиция между двете партии. „Това, което стана ясно, е, че по никъв начин няма да позволим да ни се извиват ръцете, да работим за облагата на малки олигархични групи“, обяви Манолова.

Тя обясни, че след напускането на ГЕРБ е очевидно, че повече няма да има заседания на Народното събрание. Въпреки това БСП ще бъдат в парламента, както са били всеки път и досега. Според нея, ако президентът е готов със служебното правителство и прецени, може да разпусне парламента и по-рано. В такъв случай обаче ще трябва да се промени и датата на изборите, допълни Манолова.
 
   
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase