Снимка: БТА
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан върна проучвателния мандат за съставяне на правителство веднага след като президентът Росен Плевнелиев му го връчи.

„На мен ми се струва, че събитието се случи на 29 юни и този интерес е малко странен“, каза той, след като влезе в залата и видя чакащите събитието репортери. На 29 юни на консултации при държавния глава беше определена датата на предсрочните парламентарни избори – 5 октомври.

„Възможностите на 42-то Народно събрание да състави правителство са изчерпани, страната се нуждае от предсрочни избори, които са най-прекият път към политическа стабилност“, заяви Местан, след като върна мандата.

ДПС е третата политическа сила, която получи проучвателен мандат и го върна. Преди нея това направиха ГЕРБ, която има най-много депутатите в настоящия парламент, и втората по големина партия в НС - БСП.

По Конституция, след като има отказ и на трите партии да съставят правителство, президентът е длъжен да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство, което да организира изборите на 5 октомври.

Плевнелиев заяви, че това ще стане в срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Саламандър

преди 9 години

До български народМоже да е 120 годишна ***, ама е ненаситна, няма разлика от тогава когато е била 20 годишна, сайдисва се в името на народа!

32

Анонимен

преди 9 години

Сега да го даде на атакаааа за да може сидерглу да ни дооправи от 500 лева пенсия да стане 1500 лева ,а заплатата от 1000 да стае 2000 лева

31

иликтутатъ

преди 9 години

Щом сегашния парламент и сегашните партии са изчерпали "ресурса" за управление. То ЗНАЧИ че не трябва/не бива/не могат да пипат финансите (бюджета). НЕ ЛИ? Освен това докато не дойдат нови партии (щом тези са изчерпани), няма смисъл от избори. Все пак нов бардак не се прави със стар "персонал". При това положение "сегашните" да си мислят какво приемат. И не си помисляйте да махате оградата пред парламента (Ще ви трябва)

fallback