Михаил Миков и Сергей Станишев, Снимка: БТА

Удобният избор. Това бе първото определение, което дадоха делегати на червения конгрес за новия си лидер Михаил Миков. Да се сдобие с такъв председател, за партията е като да облечеш сако по мярка от кадифе - меко, удобно и много класическо. Хем чисто ново, хем изпробвана работа, коментира "24 часа".

Михаил Миков знае как да говори с всички. Правейки профил на новия лидер на БСП, ежедневникът изброява девет разлики между Миков и Станишев: ръст, възраст, характер, семейство, произход, родословие, образование, кариера, хоби. Очакванията са първоначално новият председател да влезе в костюма на стария. На страниците на изданието политолози и социолози очертават "накъде" ще върви БСП след конгреса си от неделя.

Още по темата
Политологът Първан Симеонов е убеден, че: "Сега за столетницата е важно здравето, а не красотата." Колегата му Димитър Аврамов твърди, че: "Няма нужда от червен боксьор, а от нови червени и розови идеи. За последното столетие БСП за първи път си избира председател, досегашните ги посочваха."

Тезата на социоложката Мира Радева е: "За мен Михаил Миков е един симпатичен, добър човек, с чувство за хумор, който обаче е прехвърлил 50-те. А това означава, че амбициите му вече не са толкова големи. Истинският проблем е, че младите социалисти не виждат да се изповядват леви ценности в БСП. И как да ги видят, след като в нейното ръководство до един са свръхбогати хора. Де факто едни буржоа представляват социалнослабите слоеве на страната. В този смисъл новият лидер Михаил Миков не е нищо друго освен една маскировка на старото ръководство на партията."

Социалистите не очакват радикални, а само козметични промени на първо време в БСП. Това е основната нагласа в столетницата след избора на Миков на лидерския пост, пише "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase