Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Дойде моментът за институциите в България заедно да работят и да докажат, че на тях може да се разчита. Това заяви в „Панорама” по БНТ президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза, че в политиката не се впечатлява от силни политици, а от силни институции.

“Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил, така както всеки сам подрежда собствената си къща и тя показва неговото отношение”, каза още държавният глава и заяви, че вярва, че всеки носи своята отговорност и е оптимист.

„Именно и по казуса КТБ, именно и по казуса каква ще бъде изборната кампания в следващите месеци, какво ще направим в следващото 43-то Народно събрание ще си проличи дали тази къщичка има добри стопани”, каза още Плевнелиев.

Държавният глава от първия ден е обещал и категорично изпълнява обещанието си, че коалиции от какъвто и да е тип в президентството няма да се правят, докато аз съм държавeн глава, заяви Плевнелиев. „Забележете как действах през миналата година, когато бях изненадан с оставката на правителството на Бойко Борисов и когато трябваше в рамките на две седмици да изляза със служебен кабинет – всички на масата, заедно с дебати. Посочих на кого ще връча мандати, на кого няма да връча, посочих срокове, поех ангажименти. Сега е също така”, каза още Плевнелиев.

Oще по темата

Във връзка с разногласията между него и вицепрезидента Маргарита Попова държавният глава заяви, че това е част от работната атмосфера и каза, че вярва, че от президентството няма да дойде сигнал на контракултура.

„От президентството ще дойде сигнал, че знаем какво правим, че спазваме Конституцията и преди всичко сме открити към гражданите”, каза още Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че фактът, че в рамките на един ден е била гласувана оставката на кабинета и е бил връчен и върнат мандат за съставяне на ново правителство, показва прозрачност, ефективност и прогнозируемост в действията. „Такъв трябва да бъде вицепрезидентът, такъв трябва да е и президентът – нацията трябва да може да разчита на тях”, заяви Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев „суверенът със своя мъдър вот на последните европейски избори, но и гражданското общество, което порасна и заздравя в последната една година“, са свалили правителството на Пламен Орешарски . „И това е голямата новина от изминалата политическа година. Преди всичко правителството се и самосвали", допълни още Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви подкрепа за номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Според него тя има и шансове и за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Нито един от големите проблеми пред нацията не е решен, посочи още президентът. "А те са много ясни – безработица, доходи, пенсии, демография, енергетика. По тези теми е крайно време всички ние, политическите лидери, да обърнем дневния ред, а именно този на хората и този да решаваме", заяви Росен Плевнелиев.

Аз съм добронамерен прагматичен държавен глава. Вярвам, че бюджетът трябва да се актуализира не заради мен, а заради пациентите, заради общините, заради еврофондовете, заяви още президентът.

Във връзка с големите енергийни проекти президентът посочи, че най-важен е българският национален интерес. Служебното правителство не би следвало да взима големите решения по милиардните проекти в енергетиката, но то може да подпомогне взимането на такива важни решения по най-легитимен начин, да работи с партньорите, с ЕК, институциите, каза Плевнелиев.

Той отклони директния въпрос на водещия Бойко Василев кой ще е служебният премиер: "Заповядайте на 5 август в президентството, за да научите името му."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Анонимен

преди 9 години

Пълен клоун

61

Анонимен

преди 9 години

Абе на силните политици не им пука дали се впечатляваш от тях.Те просто ти нареждат и ти изпълняваш.По-мекушав и невзрачен президент не сме имали.Кога ще му свърши мандата,че да не ни излага повече пред света.

60

Анонимен

преди 9 години

Господин Роско не бил се впечатлявал от силни политици ,а от......Как институциите ще са силни като се ръководят и попълват с мижитурки,кариеристи,натегачи и нагаждачи,аморфни мекотели като него самия.Аз също не се впечатлявам от това което говори и прави той ,защото се ръководи от господин Бойко(така беще връчен мандата на 24.07.14г на вожда на най-голямата ПГ)като случайно попаднал и компромисен политик, и се саморегулира и самоцензурура от семейния си статут на мъж под чехъл и момче за всичко

fallback