Атанас Мерджанов Снимка: архив, Булфото
fallback

Като несериозно определи писмото на шефа на БНБ Иван Искров председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Както Dnes.bg писа, вчера управителят на Централната банка изпрати писмо до медиите, в което изрази готовност да подаде оставка и да се оттегли от заемания пост, ако в програмата за работа на Народното събрание бъде включен избор на нов ръководител на институцията.

Oще по темата
„Искров да си изпълнява задълженията, още от самото начало ние сме изискали да се предостави пълна и обективна информация за КТБ, ако банката и информацията предполагат и има налице нужните данни за оздравяване, трябва да се оздрави, за да се оздрави целият сектор. Иначе такива епистоларни жанрове в условно наклонение, ако сме съгласни, пък ако сме се събрали политическите сили, това е несериозно“, настоя Мерджанов.

Според него БНБ като че ли беше една от последните институции, в които доверието беше достатъчно високо.

„След тези неубедителни действия на Управителния съвет и на гуверньора доверието е силно разклатено и час по-скоро те трябва да влязат в законовите си функции“, призова Мерджанов.

Относно поредното провалено заседание на парламента той увери, че социалистите и утре ще са в пленарна зала, защото това е въпрос на отговорност и на отношение към най-важната демократична институция.

Ако ГЕРБ и утре откажат да влязат в пленарната зала, избирателите да си направят изводите, препоръча Мерджанов.

Според него хипотетично е възможно да пропаднат и разискванията по оставката на правителството, но едва ли ще се стигне дотам, след като от година опозицията настоява за предсрочни избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Алекс

преди 9 години

От приятел в банковата сфера, разбрах че вътрешните одити и историята на на капиталовите движения се пази на много места, така че няма как да е фалирана КТБ без знанието на ръководството на БНБ. Не съм много в час с банковите дела, но дори на мен ми звучи тъпо обяснението, "не знаех какво става защото съм председател, отговорността за одитите беше на зам-председателя". така че аз съм за оставката не само на Искров но и на целия борд на директорите на БНБ. Но пък и следващите няма да са по добри.

8

До г-н Искров

преди 9 години

Г-н Искров, вече видяхме Вашите възможности и възможностите на БНБ за упражняване на банков надзор и стандартите Ви за професионализъм. Поне как се подава оставка дали сте чували? Ако не знаете такива елементарни неща- оставка се подава безусловно пред НС, а не пред медийте! А момента на подаването й е когато има кой да я гласува (работещ парламент). Оставка не се подава с: ако искате, пък ако се съберете и ако решите, то тогава може и да я подам, ама ще видим:) Запазете поне малко достойнство!

7

някой

преди 9 години

До Бивш член на БСПДано повече хора прочетат какво си написал! Няма какво да се добави!

fallback