Снимка: Булфото
fallback

Министерският съвет предостави управлението на стопанство „Кричим“ на Националната служба за охрана при президента. Досега „Кричим“ се управляваше от Министерството на финансите.

Oще по темата
Преди две години правителството на Бойко Борисов гласува да прехвърли имота под управлението на финансовото министерство, след като ВКС отхвърли иска на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за възстановяване на собствеността на бившия царски дворец и ниви от 371,5 дка.

Тогавашният финансов министър Симеон Дянков обясни, че "Кричим" дълги години е била собственост на УБО, след това на НСО и преди демократичните промени резиденцията се е ползвала предимно от тогавашния политически елит, а в последно време почти не се ползва.

Дянков обясни тогава и че тя може да бъде отворена за граждани през определени месеци от годината. Това обаче не се случи. В края на октомври миналата година настоящият финансов министър Петър Чобанов съобщи, че за „Кричим“ са били наети камериер, дивечовъд, тракторист, коневъд, лесовъд и помпиер като част от щатното разписание на Министерството на финансите.

На практика днес правителството връща стопанството пак на НСО и предоставя допълнителни разходи по бюджета на службата за стопанисване на имотите.

Допълнителните пари за издръжка на „Кричим“ до края на настоящата година са в размер на 180 000 лв. и се осигуряват за сметка на бюджета на Министерството на финансите за 2014 г. Увеличава се и числеността на персонала на НСО за сметка на намаляване на числения състав на МФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Дворецът в Кричим си го беше присвоил Дянков.Ползваше си го като лично имение.Назначи си коняри, прислуга и т.н. ...При това всички разходи за поддръжката и за персонала естествено черпеше от бюджета на държавата - от парите на всички данъкоплатци.Значи и при това правителство са продължили по същия начин.... Добре че накрая поне се сетиха да се засрамят и да върнат този имот, защото той няма никаква работа в Министерство на финансите.

1

жжжж

преди 9 години

Поклонниците на тиквата щели да празнуват...какво бе? Че мутрата пак ше се оправдава с предишните и да рита топка ? А въпросната резиденция министърчето му Дянков си я ползва като любовна квартира е си живя като цар там. За това няма ли да отворите бира от кеф че сега може пак да дойде да ни сервира постни пици

fallback