Десислава Атанасова Снимка: архив, Булфото
fallback

ГЕРБ потвърдиха намерението си да влязат в пленарната зала само за оставката на правителството. Това стана малко след като партията на Бойко Борисов бойкотира преговорите за дневния ред на Народното събрание тази седмица. Вместо да пратят свой представител на разговорите с БСП и ДПС в кабинета на Михаил Миков, ГЕРБ дадоха пресконференция в централата си.

Oще по темата
„С тези несериозни хора няма смисъл да влизаме в дебат по никакъв начин освен за оставката им“, каза депутатът Десислава Атанасова. Тя припомни вчерашната позиция на премиера Пламен Орешарски, че няма нужда от актуализация на бюджета, както и решението на кабинета от миналата седмица да има актуализация. Атанасова обясни, че ГЕРБ продължават да искат ремонт на парите на Здравната каса и промяна в републиканския бюджет, но в реални размери.

По време на пресконференцията си ГЕРБ изнесоха информация за раздадени бонуси и сключени консултантски договори за големи суми от сегашното правителство. Данните са подадени от министерствата в отговор на въпроси на депутати от ГЕРБ.

За една година 11 министерства са раздали бонуси и други награди и стимули за над 13 млн. лева, каза депутатът Лиляна Павлова. По данните й някои от ведомствата вече са изхарчили парите за режийни и затова се налага да пренасочват от други разходи, за да могат да покрият ежедневните си разходи.

На базата на получените данни ГЕРБ направиха и извода, че сегашната власт масово е сключвала договори за консултантски и експертни услуги, като по този начин е делегирала своите стандартни дейности на експерти срещу заплащане.

Един от скандалните примери е сключен договор от министъра на инвестиционното проектиране за осъществяване на функции за изпълнение на държавната политика за инвестиционно планиране. „Излиза, че министърът е сключил договор сам със себе си или с някого, който да изпълнява функциите на министър“, възмути се Павлова. Тя обясни, че договорът за първите три месеца е бил на стойност 2800 лева, а за следващите два е имало нов на стойност 2600 лева.

Павлова даде пример и от регионалното министерство, където са делегирани дейности чрез договор за подготовка на материали за участие на хора от министерството в международни конференции, при положение че има цял отдел с 13 души, които се занимават с това.

Десислава Атанасова съобщи, че здравният министър Таня Андреева е искала становища на стойност 11 000 лева, устни консултации на стойност 15 000 лева, както и е изплатила 465 400 лева за постигнати резултати в министерството.

Депутатът Ивелина Николова информира, че в МОСВ раздадените бонуси за една година са 1,9 млн. лв., а парите за външни услуги близо 16 млн. лв. Министерствата са генерирали и огромни разходи за реклама в медиите на стойност 6,2 млн. лв., съобщи тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 9 години

Боко Мутрата е озверял за власт! Представям си какво ще направи,ако се докопа до нея! А на Десито клюна ще порастне до толкова,че да може спокойно да се почесва под опашката,даже и без да се обръща! Кака цеца този път ще пее : Качил се бръмбар на трънка и го извадил от вънка,Веждю ще набие поне още един полицай,Цецо ще си купи поне още един-два апартамента и тн. до година,до амина!

34

Анонимен

преди 9 години

Абе тези казаха ли нещо за профуканите 9 милиарда по тЕхно време. Ама и аз ? То никой за нищо не ги е питал . Ами как да ги питат ? Нали са от едно котило -БКП.

33

Анонимен

преди 9 години

До Позитанска поговорка Помня и как Тиквата Борисов ,милият той, как дойде като аслан и избяга като ..... Добре ,че сега другарите ат америханското посолство са впрегнали всички сили ...........да помогнат на ненапусналият БКП ,другар Т.Борисов.Пак и ДПС -респективна ,,моят брат Ердоган и Турция,, ще удари едно рамо в знак на благодарност за провеждане на изборите на 5 ти октомври. На БАЙРЯМА !Еми *** си да съдерем-истината е една . Борисов -избори - Байрям. Честито на протестиращите

fallback