Иван Искров Снимка: архив, БТА
fallback

Управителят на Българска народна банка Иван Искров изрази готовност да подаде оставка и да се оттегли от заемания пост, ако в програмата за работа на Народното събрание бъде включен избор на нов ръководител на институцията.

В писмо до председателя на парламента Михаил Миков Иван Искров посочва, че не е съгласен „БНБ и нейният управител да бъдат използвани за предизборни политически цели чрез системни и неприемливи обвинения“.

„С настоящото писмо бих желал да информирам Вас, а чрез Вас – и председателите на парламентарните групи, че ако при обсъждане на програмата и приоритетите за работата на 42-рото Народно събрание до неговото разпускане на 6 август 2014 г. се постигне консенсус в програмата да се включи избор на нов Управител на БНБ, съм готов да подам оставката си веднага“, се казва в писмото на Искров.

Oще по темата
Той обаче напомня, че според чл. 12, ал. 7 от Закона за БНБ правомощията на управителя се прекратяват по силата на закона три месеца след депозирането на оставка, независимо дали има воля за избор на нов управител или не, а неизбирането на управител „би бил най-бързият начин за внасяне на хаос в дейността на тази изключително важна за финансовата стабилност на страната институция“.

В писмото си Искров отхвърля твърдения, че „БНБ чак сега с едномесечно закъснение започна да си върши работата“. Той заявява, че от 20-ти юни, деня, в който изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка са се обърнали към централната банка с искане за поставянето й под специален надзор, и в който бе наложена тази мярка, БНБ продължава да работи седем дни в седмицата и стриктно да изпълнява своите отговорности.

Искров напомня, че това е дълъг процес – минимум 3 месеца, както беше обявено, но за да могат квесторите добре да си свършат работата, е много вероятно специалният надзор да бъде удължен, като максималният законов срок е 6 месеца.

Друго невярно твърдение според него е бил опитът да се вмени като отговорност на БНБ обявената дата за отваряне на КТБ – 21-ви юли. Както е добре известно, никой не би могъл еднолично да се ангажира с конкретна дата за отваряне на банката без подкрепата на парламентарните сили и правителството, заявява Искров.

Той напомня, че в крайна сметка при проведените на 14-ти юли нови консултации при президента парламентарните лидери не постигнаха съгласие относно изготвения законодателен вариант за КТБ, като това несъгласие е причината датата 21-ви юли да не се случи.

В писмото си Искров посочва, че в рамките на консултациите при президента, след споделените различни мнения и изказана критика към централната банка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заедно с персонално искане да подаде своята оставка, е заявил, че ако неговата  оставка ще обедини трите политически сили зад централната банка, е готов да я предостави незабавно и моли президентът Росен Плевнелиев да я включи като точка от окончателното решение след консултациите. Такова решение обаче не е било взето.

„Ето защо категорично не приемам продължаващите опити БНБ да бъде използвана като предизборна партийна играчка чрез персонални атаки срещу нейния управител. Явно се разчита на традиционната ми сдържаност в публичните ми изказвания като управител на БНБ и се предполага, че и този път ще премълча. Този път обаче не мога да премълча! Нещо повече, по никакъв начин не съм съгласен - заради проблемите на една търговска банка – да бъдат хвърляни незаслужени упреци към институция като БНБ“, подчертава Иван Искров.

Той отхвърля и твърдения, че представители на един от акционерите в КТБ – Държавният резервен фонд на Султаната Оман, не са били канени на среща и с тях не е разговаряно и уточнява, че „и в момента сме в процес на професионална кореспонденция с този акционер на КТБ“.

„Друго неотговарящо на истината твърдение е за някакви „чували“, които аз съм твърдял, че са използвани за изнасяне на суми в брой от КТБ. Никога не съм коментирал как са изнасяни касови наличности, а само какви документи са постъпили в БНБ от квесторите и тяхното предаване на прокуратурата. Впоследствие органите на досъдебното производство потвърдиха пред медиите наличието на такива липси в споменатия размер“, заявява още Искров.

В писмото си той уточнява още, че е информирал за позицията си членовете на Управителния съвет на Българската народна банка.

Пълния текст на писмото четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Х

преди 9 години

Орешарски готов да хвърли оставка, но не я хвърля,Искров готов да хвърли оставка, но не я хвърля Станишев хвърли оставка, но пак ще се кандидатира-ега ти *** нямат срам.

75

Анонимен

преди 9 години

NA ISKROV MU OSIGURIHA OHRANA OT NSO. VUPROSA E ZASHTO I KOI IMA INTERES DA E POD KONTROL? DA GO OSTAVQT NA VLOGITELITE ZA SAMO 5 MINUTI SLED KATO STANE NEPOTREBEN I TOVA ZADLUGAVA.

74

Samo minavam

преди 9 години

Majores pene nido.*** много пари откраднаха и сега замитат следи.Честито на акционерите-наивници,вярващи,че нещо се е променило в тази комунистическа ***.Може да почнете пак да спестявате.Искров е знаел за всичко,просто информацията е минавала през него и му е плащано да мълчи.Вече видяно.Може да му разпишете оставката.

fallback