Форум за българската културна политика, организиран ог ГЕРБ. Снимка: БТА

Депутати от ГЕРБ силно разкритикуваха политиката на настоящето правителство в областта на културата по време на среща с интелектуалци.

"За една година един пирон не са забили, а бюджетът за културата е писан явно от някой, който не е стъпвал на театър, защото се иска през юли и август да има приходи, а и децата знаят, че тогава театрите са във ваканция“, заяви депутатът Вежди Рашидов, който беше министър на културата при управлението на Бойко Борисов.

Според него според законите сега се позволява да се „финансират филми на едни и същи хора, чиито роднини само ги гледат, защото не им се търси отчетност“.

"Сега културата е големият отсъстващ от кабинета на Пламен Орешарски, сегашният екип на министерството се дразни от новите театрални зали, вместо да им се радва, и няма реформи“, коментира още Рашидов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че независимо дали партията му ще е отново на власт, или не, политиката й ще бъде да се дават пари за археология и да се строи инфраструктура, за да могат туристите да стигат лесно до находките.

Той упрекна управляващите, че не договарят европейски средства за култура.

„Най-бедната държава в Европа и да имаш приготвени пари, само да отидеш с една разписана хартия и да не отидеш да ги вземеш, това си е престъпление“, заяви той.

По думите му, когато е бил премиер, е чул две хвалби за България в Европа - едната за археологията, другата за финансовата стабилност.

„Дай на археолозите да направят разкопките и направи път да го видят туристите. Така че колкото и да е тежка кризата, дали ще сме управляващи, или не, това са нашите виждания и политиката ще ни е тази, ще продължим да правим инфраструктура и ще се опитаме да заделяме пари за археология“, разясни Борисов.

По време на срещата археологът проф. Николай Овчаров се оплака, че плановите разкопки през тази година не са финансирани.

"Сега се говори, че тепърва вървят разрешенията за разкопки, а лятото вече е минало“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase