Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управляващите се готвят да предложат за еврокомисар настоящия външен министър Кристиан Вигенин, а в „Брюксел всички харесват Кристалина Георгиева“.

Борисов обаче призна, че никой от българските власти не е говорил с него по въпроса.

Още по темата
"В течение съм какво се говори в Европа и считам, че България има редкия шанс да има външен министър на Европа в лицето на Кристалина Георгиева, най-сериозните хора в Брюксел са говорили с мен в подкрепа на нейната кандидатура и ако се отиде на смешния вариант, за който чувам, че се готвят да предложат Вигенин, да го направят еврокомисар, това вече ще е унижението и падението на държавата и ще се стигне дъното", коментира Борисов.

Той добави, че се надява на здравия разум на управляващите, защото всички харесват Кристалина Георгиева в Брюксел.

Борисов обясни днес, че е поискал оставката на ръководството на БНБ, защото "те страдат от липса на репутация".

Каквото и да кажат, не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще излязат и ще говорят, ще внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще излиза след това да се черви и да обяснява, че такова нещо не е имало”, допълни той.

"Не мога да повярвам, че е истина на шофьори, счетоводители да се дават стотици милиони. Според мен това го има в една политическа партия и ако това е така, къде са били службите? Къде са били данъчните? Как ще се появи човек със 100 млн. в сметките? Нормално е, когато имаш такива фирми, да видиш дали са си платили данъците? Минало ли е счетоводството им през задължителните мероприятия? С всеки ден въпросителните стават повече и повече и нямаме хора, на които да вярваме”, коментира Борисов.

Лидерът на опозицията беше категоричен, че дефицитът ще мине 3% и ще достигне 5-6 на сто. Причините са, че държавата има дава един милиард лева на строителните фирми, да актуализира бюджета на НЗОК, да осигури проектите в Държавен фонд „Земеделие“ заради скандалите там, както и други задължения.

"Ще подкрепя актуализацията на бюджета, защото в противен случай служебното правителство няма да е на хляб и вода, а само на вода“, заяви Борисов. Според него обаче ДПС и БСП не могат да се разбират.

Относно исканията на търговците на скрап за отпадане на ограничението само фирми да могат да продават желязо в пунктовете за изкупуване Борисов заяви, че трябва да се чете внимателно законът, за да не се стигне до даване на възможност да се връщат и крадени релси и проводници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase