Снимка: архив Булфото
fallback

Атанас Добрев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. Това реши Управителният съвет на фонда, съобщиха от земеделското министерство. Кандидатурата на Добрев е съгласувана с премиера Пламен Орешарски.

Oще по темата

Новият шеф е работил във фонда в последните шест години, където е бил началник на различни отдели. През 2007 г. и 2008 г. е бил съветник на председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 г. и 2009 г. е бил изпълнителен директор на Национален фонд „Българска гора”. От 2009 г. до 2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието.

Добрев поема поста след поредица скандали в институцията. Те тръгнаха от конфликт между аграрния министър Димитър Греков и предишното ръководство на фонд "Земеделие". Преди повече от седмица министърът призова шефовете на ДФЗ да се оттеглят заради оплаквания от агросектора. Тогавашният директор Мирослав Николов пък отвърна с обвинения срещу Греков, че е лобирал за роднински фирми. Размяната на реплики прерасна в сигнали до прокуратурата.

Миналата седмица членовете на Управителният съвет на Фонда подадоха оставка по искане на министъра. Директорът Николов и заместничката му Виолета Александрова обаче не се съобразиха с настояването. Няколко дни по-късно двамата бяха освободени от Управителния съвет.

Междувременно беше обявено, че зам.-министърът от БСП Явор Гечев става временен директор на фонда. Той обаче обяви, че не е давал съгласието си за това в писмо до медиите.

„От днес най-голямата финансово-кредитна институция в сектора на селското стопанство е оглавена от доказан професионалист. Убеден съм, че той достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски производители“, каза днес след избора на Добрев земеделският министър. Той изрази увереност, че максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта, които бившето ръководство на фонд "Земеделие" забавило.

Междувременно бившият директор на Фонда Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова опитаха да присъстват на заседанието на Управителния съвет, но не бяха допуснати. Те излязоха с обръщение до браншовите организации, в което пишат, че има "безпрецедентен натиск и замитане на реалните проблеми, в които за съжаление бяхте въвлечени и вие".

"Механизмът за нашето отстраняване сработи в последните дни на сегашното правителство и то в момент, в който настоящото ръководство на ДФЗ се канеше да финализира договорирането за стария програмен период 2007-2013", пише в изпратената позиция до медиите.

Пред журналисти в земеделското министерство пък Николов обясни, че той и Александрова не са си подавали оставката, а това, че им е искана, нищо не означавало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Доказан професионалист- заемащ отговорни позиции,когато спряха програма Сапард заради съмнителни практики...

7

Анонимен

преди 9 години

След 2 месеца ще си ходи. Тези назначения са толкова без значени, фонд земеделие отдавна е източен така че в момента само се замазва положението...

6

Винету

преди 9 години

Ама Олигошарски пита ли го все още някой?

fallback