Антон Кутев. Снимка: Булфото, архив

Въпреки че във вторник след среща с ръководството на НЗОК и на БЛС зам.-председателят на Народното събрание от БСП Мая Манолова обяви, че политическата сила подкрепя актуализацията на бюджета на Касата, днес съпартиецът й Антон Кутев прогнозира друго. 

Още по темата
„Вариантът да няма актуализация на бюджета на Здравната каса е реален”, коментира той след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Кутев обаче уточни, че предстои да се види какво ще е решението.

Междувременно по-рано днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са внесли в Министерския съвет искането за актуализация на бюджета на НЗОК с финансовите обосновки за това.

"Премиерът беше прав, като каза, че нужда от актуализация на бюджета на касата няма, още по-малко - на целия бюджет", посочи обаче Кутев.

По думите му обстоятелствата не са същите като през миналата година.

„Премиерът твърди, че икономическата ситуация в касата към седмия месец на миналата година е била по-лоша, отколкото е в момента, и събраните приходи са били по-малко”, мотивира се Кутев.

Депутатът от "Коалиция за България" Борислав Гуцанов заяви, че ще се видят реалните данни и едва тогава ще се коментира трябва или не да се прави актуализация.

По думите му едно е сигурно и то е, че трябва да се намерят нужните средства, за да има пълно спокойствие в болниците и в здравната система.

Той съобщи още, че преди конгреса на БСП ще има още един пленум, на който трябва да бъде утвърдена платформата за предстоящите предсрочни избори.

На 2 август ще се състои традиционният събор на левицата на Бузлуджа, каза Антон Кутев. "След като конгресът е няколко дни преди това, би трябвало на Бузлуджа да има нов лидер на партията", коментира той. По думите му това е едно добро начало.

На въпрос дали ще бъде разширен форматът на "Коалиция за България" и сменено името, Кутев каза, че очевидно такива неща се налагат, но засега това е негово лично мнение. Трябва да има и смяна на името, и промяна на формата, не е задължително да е разширяване, трябва да се търсят реалните политически субекти, посочи той. Кутев каза, че не е имало среща на коалиционните партньори, но това не означава, че не се водят такива разговори.

Според него няма вариант БСП да се яви сама на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase