Ангел Найденов посреща военнослужещите. Снимка: БТА
fallback

Министърът на отбраната Ангел Найденов посрещна военнослужещите от 26-ия контингент, участвали в мисията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF).

„Далеч от вашите домове вие достойно служихте на България и изпълнихте нелека мисия във време, в което се провеждаха президентските избори в Афганистан“, заяви министърът при посрещането на летище „София“.

В страната ни се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери. За 33 % от контингента това е първо участие в мисия. Останалите 67 % са с две и повече участия в мисии. В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата.

Ангел Найденов благодари на военнослужещите за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.

„Вие успешно изпълнихте задачи с висок професионализъм и отговорност и заслужено получихте висока оценка на ръководството на коалиционните сили. Във ваше лице нашите партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи“, каза още военният министър.

По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар, Афганистан, военнослужещите от 26-ия български контингент изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха методически  формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.

Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, помощник-национален командир на контингента е подполковник Илия Стойчев от щаба на СКС, а командир на 16-та рота за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ИВО

преди 9 години

До Анонимен: ЗАЩО ,ТОЧНО ТОЯ ХИТРЕЦ ОТ БСП ПОСРЕЩА И ИЗПРАЩА НЯКАКВИ ПЕЧАЛБАРИ ?

6

BG

преди 9 години

Охо, *** на Неджми Али се прибрали у дома :)) Ами евродепутат Али що не го виждам нещо :)))Нямало пари за болниците - ама за тия *** дето пазят на майка им п... винаги има, нали !!!

5

Миролюб

преди 9 години

Защо не пазят нашата граница, а са тръгнали на майната си, да развяват българското знаме за чужди интереси? Смятам, че сме агресори! Голям резил!

fallback