Снимка: архив Булфото

Светлозар Лазаров остава главен секретар на МВР, реши кабинетът на редовно заседание днес.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви пред журналисти, че решението е във връзка с действащия нов Закон за МВР.

По новите разпоредби главният секретар се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър. Те вече бяха остро разкритикувани от опозицията на няколко пъти, като вчера имаше и нарочна пресконференция на ГЕРБ. От партията обявиха, че ще внесат промени в Закона за МВР, с които искат той да влезе в сила от 1 януари 2015 година, въпреки че реално новите разпоредби вече действат от 1 юли.

Ексвътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че за нов главен секретар за следващите пет години се готви настоящият Светлозар Лазаров, който обаче според него се е провалил при няколко акции в това число и в Лясковец, където психично болен мъж застреля барета.

Вето на текстове от Закона за МВР наложи и президентът Росен Плевнелиев, но то беше преодоляно от управляващите. Сред върнатите разпоредби бяха тези, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР.

Цветлин Йовчев съобщи, че все още полицаите по границата ни с Турция са над 1000. Министърът се надява, когато защитното съоръжение срещу нелегалната имиграция бъде готово, да бъдат върнати около 700 души отново във вътрешността на страната. По-рано военният министър Ангел Найденов обяви, че това ще стане до броени дни.

Йовчев заяви, че в момента на ден се предотвратява влизането на между 150-200 бежанци у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase