Снимка: Булфото

Технически всички партии са в предизборна кампания, след като датата на изборите е обявена. Това каза пред БНР политологът Димитър Димитров. Според него всяко действие на политическите формации отсега до вота вече ще е подчинено само на логиката на предизборната кампания.

„Затова и депутатите в Народното събрание могат да приемат единствено закони и текстове, по които съществува пълно съгласие”, категоричен е Димитров.

Още по темата
Препоръката му идва няколко часа след като крехкото примирие в парламента отново се разпадна. Въпреки твърдението на партиите, че са се споразумели за законите, които да приемат до края на мандата на Народното събрание, днес ГЕРБ и БСП се скараха за точките в седмичната програма. Депутатите на Борисов провалиха кворума и парламентът се разпусна.

Според Димитър Димитров много ниският резултат за партия "Атака" на европейските избори е разрушил формулата, около която настоящият парламент е можел да върши работа, коментира той.

Политологът припомни, че служебният кабинет, който се очаква да назначи президентът през август, трябва да се съсредоточи върху неизбежен дневен ред. Той включва и детайлите от преговорите за споразумението с Брюксел, които се отнасят за плащанията по предходните периоди, както и за бъдещи периоди, когато ще трябва да бъде договорена програмата за паричните потоци, идващи от Брюксел. „Предполагам това ще е най-важният приоритет на този служебен кабинет”, каза Димитров.

Според него стремежът служебният кабинет да е консенсусен няма особен смисъл, но поддържа разговора в орбита на значението и влиянието на партиите, което е от полза за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase