Даниела Бобева. Снимка БТА

Бежанците, получили статут, може да участват в програма за интеграция у нас. Механизмът е регламентиран в приетата днес от правителството Национална стратегия за интеграция на лица, получили международна закрила в Република България.

Следващата седмица се очаква в МС да бъде внесен и едногодишният план за действие, когато ще станат ясни и конкретни финансови показатели. Очаква се механизмът да започне да действа до месец и половина.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева уточни, че досега се е налагала интеграция на 30 - 40 бежанци годишно, само от Агенцията за бежанците и по много скъпи програми. По думите й необходимо е да се споделят ресурсите и отговорността на всички заинтересовани страни, включително общини, неправителствени организации, чуждестранни партньори.

По новите правила лицето, получило закрила, подписва споразумение за интеграция, в което са фиксирани всички негови права и задължения.

Хората ще бъдат насочвани към региони, които имат потребност от лица, на които е предоставена международна закрила, обясни Бобева. По думите й местната власт и бизнес ще проявяват инициатива според състоянието на трудовия пазар и други фактори, като показателите, на база на които ще бъде заявяван интерес, са описани в наредбата.

Интеграцията ще е свързана със започване на работа, а не с натоварване на социалната система. Хората с много ниско образование или без документи за такова вероятно ще бъдат насочвани в различни занаятчийски професии като чираци.

Вицепремиерът коментира, че над 60% от получилите статут са между 18-64 години и с интензивна програма за квалификация и преквалификация може да се насърчи предлагането на пазара на труда. Бобева уточни, че получилите статут са 2450, но това не е броят на обхванатите от програмата, защото това зависи от интереса им. По думите й част от тях могат сами да се интегрират, защото имат образование и средства.

Тя съобщи, че в община Гоце Делчев вече има назначени чужденци, получили статут. По думите й това не е единственият добър пример.

Бобева уточни, че на общините ще бъдат възстановявани разходи, свързани с интеграцията като например наеми за жилища и допълнителни програми за обучение. Преобладаващата част от разходите обаче ще бъдат в рамките на бюджетите на ведомствата, като ще се разчита и на външно финансиране и подпомагане.

Днес Министерският съвет е приел и наредба за студентските стажове в администрацията. Бобева съобщи, че се гарантират равни права на стажантите, независимо дали са в общинска администрация, министерство или в самия Министерски съвет.

Общо 573-ма студенти ще стажуват това лято в държавната администрация. Кандидатите са били 1313, от тях 165 са чужди студенти. Има възможност български студенти в чужбина да провеждат дистанционно стажовете си.

Рекорден брой от 131 административни структури са заявили, че ще приемат студенти на стаж в 40 професионални направления.

Министерството на външните работи ще приеме най-много студенти това лято, следвано от структури на Министерството на финансите. Стажовете са едномесечни и не се заплащат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase