Снимка: БТА

Депутатите от ГЕРБ са се почувствали обидени от изказвания на социалисти тази сутрин и заради това са решили да не участват в работата на парламента днес.

Още по темата
Вчера лично лидерът им Бойко Борисов ги призова да осигурят кворум, за да гласуват прекратяването на правомощията на Сергей Станишев като народен представител, за да замине за Европарламента, но депутатите не се регистрираха.

„Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез Бойко Борисов, да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте“, обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

Гневът на опозицията е бил провокиран от изказване на заместник-председателя на парламента Мая Манолова по bTV тази сутрин, след като тя обяви, че "Сергей Станишев разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС", посочи тя по-рано днес. Медийният секретар на социалистите Антон Кутев пък каза пред Нова телевизия, че "когато Бойко Борисов се снима с някой от европейските лидери, имам чувството, че пие анаболи, за да изглежда по-достолепен".

"Групата категорично възропта след публичните изяви на представители на БСП тази сутрин, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин, се гаврят с ГЕРБ, с нашия председател", обясни Цачева.

Тя призна, че се е чула с Борисов, който е в Брюксел, за да съобщи решението на депутатите му и той не останал доволен от решението им, защото така се нарушава дадената от него дума.

„В крайна сметка, всичко има праг, всичко има граница на търпение и тази сутрин колеги от Коалиция за България минаха всякакви граници”, обясни обаче тя решението на опозицията.

Според Цачева е ясно, че обидените от ГЕРБ няма да поучат извинение от социалистите.

Въпреки това нагласата на депутатите от опозицията е утре да осигурят кворума за заседанието.

"Невъзможността днес да работи парламентът няма отношение към утрешния ден, нашето желание и решение е отново утре да участваме в опита за кворум", каза Цачева и допълни, че не може да оспори желанието на когото и да било предсрочно да си прекрати мандата, защото лидерът на БСП Сергей Станишев все още чака да бъде освободен като депутат.

"Питам се защо Станишев е подал тази молба, ако вярва на разсъжденията на Мая Манолова", продължи Цачева.

Според юристи от левицата Изборният кодекс позволява Станишев да бъде освободен автоматично от депутатското място седем дни преди първото заседание на Европарламента.

Цачева не изключи ГЕРБ да участва в консултации за датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори в петък.

След тях обаче депутатите на Борисов нямало да участват в заседания, в които "набързо, в последния момент се гласуват законопроекти, които обслужват статуквото в момента и са изключително опасни за държавата."

Колегата й Димитър Главчев изключи вероятността за широка коалиция в рамките на сегашния парламент, щом острите изявления срещу ГЕРБ днес идвали от Мая Манолова, "зам.-председател на парламента, от председател на контролната комисия на БСП и потенциален кандидат за лидер на БСП."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase