Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

За втори път тази седмица се провали заседанието на парламента.

И днес след втория опит на председателя на парламента Михаил Миков да събере нужния кворум от 121 депутати, в пленарна зала бяха едва 109 от управляващите.

ГЕРБ и „Атака“ отново отказаха да влязат в зала и така се провали заседанието на парламента.

След като и вчера нямаше заседание и парламентът не гласува искането на лидера на БСП Сергей Станишев за прекратяване на пълномощията му като народен представител, за да стане евродепутат, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите си днес да осигурят нужния кворум и да го изпратят в Брюксел.

Oще по темата
Това обаче така и не стана, а самият лидер на БСП е в Брюксел в качеството си на президент на ПЕС.

Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител.

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.

Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП.

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.

Решението на Борисов да бойкотира заседанията на парламента явно е провокирано от поведението на мнозинството през миналата седмица.

След скандалите около разглеждането на ветото на президента върху Закона за МВР и вкарването като точка в дневния ред на поправките в Наказателния кодекс, той се ядоса и обяви, че Народното събрание не трябва да работи, докато не се проведат консултациите между парламентарно представените политически сили, на които трябва да се определи законодателната програма, преди да се разпусне 42-рия парламент.

Изненадващо вчера Борисов промени позицията си за датата за предсрочните избори, както и решението си за консултациите в парламента.

След отказа си миналата седмица да участва в тях с мотива, че вече не вярва на БСП и ДПС, които според него си правят каквото си искат, в сряда той съобщи, че ще се включи в срещата в петък.

Борисов вчера заяви още, че иска изборите да са в средата на септември, въпреки че при президента Росен Плевнелиев беше договорено вотът да е между 28 септември и 12 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

133

TNT

преди 9 години

Сериозно ли, тези от тройната коалиция не могат един кворум да си осигурят , ГОЛЕМИТЕ управленци - големи некадърници.

132

Анонимен

преди 9 години

До АнонименМОЖЕ - само в България! ТЕ СА ВЕЛИКИ ДЕПУТАТИ! Жалко за обикновените хора!

131

БЕЗ ДУМИ

преди 9 години

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е в 2014 година ДА СЕ МОЛИ Борисов на великите депутати от ГЕРБ да изпълняват задължението си да работят като депутати, за което им се заплащат ОГРОМНИ заплати, на фона на другите истински работещи хора в България с ниски доходи. Да дарят заплатите си на пострадалите без домове във Варна, ако имат съвест!Явно нямат морал!

fallback