Мая Манолова. Снимка БТА

Сергей Станишев нямаше право да пропилява шанса си да замине за Брюксел като евродепутат. Това каза пред БНТ заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Мая Манолова в коментар на това, че лидерът на БСП избра да отиде в Европейския парламент.

Вчера стана ясно, че червеният лидер заминава за Брюксел, въпреки че по време на предизборната кампания за европейските избори многократно заяви, че няма да се възползва от мандата си и ще го преотстъпи на следващия в листата.

Още по темата
Според Манолова това заминаване е персонален шанс за Станишев, защото той е един от четиримата преговарящи за бъдещето на Европа. "Това е шанс за БСП, за държавата и гражданите ни", категорична е тя.

По думите й Станишев е един от четиримата преговарящи за създаването на управленската конструкция на Европа. Също така той участвал и при договаряне на политиката между ПЕС и ЕНП.

Случващото се в Брюксел и решенията по конституирането на новата Европейска комисия и парламент касаят пряко всеки български гражданин. В този смисъл Сергей Станишев е постъпил отговорно, решавайки да напусне българския парламент и да работи в Брюксел, смята тя.

По думите й драмата със съвместяването на ангажиментите на Сергей Станишев е пресилена. Председателството на ПЕС през последните две години по никакъв начин не попречи на ангажиментите му в България, убедена е тя.

Манолова заяви, че тя лично не е изненадана от решението на лидера си да замине в Брюксел, а от резултатите от евроизборите у нас и в Европа. Представянето на БСП на евровота тя определи като поражение и обясни, че явно партията не може да мобилизира левия електорат.

Тя смята, че на БСП е необходима промяна и преосмисляне на начина, по който функционира.

Относно това какво ще се случи в БСП Манолова заяви, че това е суверенен въпрос на партията. „Ще има Национален съвет в началото на следващата седмица и ще илезем с публично решение какво партията е решила за себе си“, обясни тя.

За бъдещата дата на предсрочни избори Манолова каза, че от БСП са поканили лидерите на другите парламентарни партии на консултации в петък. Тогава ще бъде определена и датата на изборите. Тази дата ще бъде и определяща за това кога правителството ще подаде оставка, уточни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase