Снимка: БСП

Решението на лидера на БСП Сергей Станишев да замине за Брюксел като евродепутат не е абдикация, а полезен и прагматичен ход за БСП и европейското ляво пространство. Това каза новият председател на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов в сутрешния блок на bTV.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, по време на предизборната кампания за европейските избори Станишев многократно заяви, че няма да се възползва от мандата си и ще го преотстъпи на следващия в листата. Въпреки това вчера стана ясно, че лидерът на социалистите все пак е избрал да замине за Брюксел.

Според Мерджанов динамиките и отговорностите, които се очертават пред лидера на ПЕС и БСП, са мотивирали решението му. По думите на председателя на парламентарната група на БСП пред Станишев стои ангажиментът за водене на преговори с Европейската народна партия за структуриране на новия Европейски парламент и Европейската комисия. „Това е шанс на представителството, в това число и на БСП, в една по-възлова роля в разпределяне на отговорностите в Европа“, допълни още той.

„Досега не е имало празнота във воденето на политиката и отговорностите“, коментира Мерджанов по повод съчетаването на двата поста на Станишев – този на евродепутат и този на председател на БСП.

Той припомни, че и досега Станишев е бил председател на ПЕС, на БСП и на парламентарната група на Коалиция за България. По думите на Мерджанов сега е по-важно да се поемат по-перспективните отговорности пред левицата в Европа. Той отрече върху Станишев да е оказван натиск за оттеглянето му от българския парламент.

Мерджанов изрази надежда, че и ГЕРБ скоро ще има представителство в Брюксел като това на БСП.

Новият председател на парламентарната група на КБ коментира и темата за предсрочния вот. Според него оставката на правителството е пряко свързана с определянето на датата за изборите. Той припомни, че в петък започват политическите разговори по темата и неговите очаквания са датата за вота да бъде ясна още тогава.

Във връзка с евентуални коалиции в рамките на следващото Народно събрание Мерджанов не изключи възможността да се водят разговори с всяка една политическа партия, в това число и ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase