Сергейа Станишев. Снимка БТА
fallback

Въпреки че парламентът не гласува освобождаването на лидера на БСП Сергей Станишев като народен представител, това не е проблем той да стане евродепутат. Това обясни председателят на парламента Михаил Миков, след като днес поради липса на кворум се провали заседанието на Народното събрание, в дневния ред на което беше предвидена точка за гласуването на прекратяването на пълномощията на Станишев.

Oще по темата
"Това не е проблем, има текст в преходните разпоредби на Изборния кодекс, които уреждат случая, те са прилагани вече един път за Ивайло Калфин“, разясни Миков.

Сергей Станишев изненадващо подаде заявление за напускане на парламента на 23 юни, за да стане евродепутат.

По време на предизборната кампания той многократно заявяваше, че оглавява листата на левицата, за да покаже лидерство и отговорност, но няма да замине за Брюксел, а вчера мотивира решението си да заеме мястото си в Европарламента с новата политическа ситуация в Европа след вота и необходимостта да отстоява левите политики в качеството си на президент на ПЕС.

Попитан очаква ли този парламент да завърши без кворум, Михаил Миков коментира: "По-добре да попитате какво очакват отделните народни представители, най-вече тези, които не искат да заседава 42-рото Народно събрание". 

Той отбеляза, че БСП иска бързи избори.

По повод на консултациите в петък за датата на предсрочния вот председателят на парламента каза, че вече са изпратени писма до лидерите на парламентарно представените политически сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback