Димитър Греков. Снимка: архив, БТА
fallback

Хлябът не трябва да поскъпва заради наводненията, смята земеделският министър Димитър Греков.

Очаква се след пороите зърнената реколта да е средно с около 20% по-ниска. Над 357 000 дка са засегнатите площи, като близо 60 000 от тях са пропаднали изцяло, тоест те няма да дадат никаква продукция, обяви Димитър Греков пред bTV.

Oще по темата
Все пак министърът успокои, че няма да има недостиг на хлебно зърно и ще ядем качествен хляб.

„Тези данни означават по-ниски добиви с повече разходи, по-дълъг период на прибиране на реколтата, донякъде и по-лошо качество. Но това не значи непременно по-скъп хляб”, допълни министърът, който не очаквал спекулации около цената на хляба.

Според него няма опасност да ядем хляб от фуражно зърно. „Има достатъчно качествена пшеница, която ще бъде изкупена от хлебопроизводителите“, каза министърът.

Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие. „При наличие на средства държавата ще обезщети пострадалите на 100% земеделски производители с 80% от направените разходи“, уточни проф. Греков.

По думите му незаконната сеч не може да бъде причина за наводненията в „Аспарухово“. Министърът отбеляза, че незаконната сеч в района за периода 2010-2014 г. е 30%. „Само за миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци“, съобщи той и изтъкна, че процесът на незаконна сеч се следи строго и намалява.

Относно язовирите в страната министърът каза, че водоемите са запълнени около 70% и има 30% свободен обем. „Към момента само един държавен язовир прелива – яз. "Пчелина", поради ремонт“, съобщи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

А така!

преди 9 години

ДО 10 ГОДИНИ И ХЛЯБ ЩЕ ВНАСЯТЕ У ФАЛИРАЛА ***.

13

жоро

преди 9 години

Бългaрскaтa реколтa по никaкъв нaчин не влияе нa ценaтa нa хлябa! Пшеницaтa се търгувa нa световните пaзaри и ценaтa зaвиси от реколтaтa в светa кaто цяло!

12

Тихомир Томов

преди 9 години

Вие даже ще се Оядете , а населението както винаги ще плаща !

fallback