Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Политическата стабилизация минава през избори наесен. Другото би било нелогично и мъчително за нацията. В противен случай затъването ще продължи. Това заяви Георги Първанов, президент на България /2002-2012 г./ в предаването "Денят οn Air" на телевизия Bulgaria on Air. 

Той е категоричен, че за излизане от кризата за България е необходимо да бъдат предприети непопулярни мерки и изрази готовност да участва в прилагането им така, както е работил като държавен глава.

За целта обаче според него е необходимо страната ни да се върне към добрата политическа и коалиционна култура.

„Няма начин. Никой сам не може да изведе България от кризата. Трябва голяма коалиция, но с ясно разписано коалиционно споразумение”, каза Първанов и добави, че добрите примери за целта могат да бъдат взети и от българската история.   

По въпроса за скандалите около Корпоративна търговска банка - налице са симптоми, че се работи адекватно при случващото се, но има и сведения за това, че процесът може да е предизвикан от отделни държавни структури с изтегляне на средствата от банката на Цветан Василев, коментира Георги Първанов.

Що се отнася до прокуратурата според него от тази страна са направени някои непредпазливи ходове – сякаш емоционално. Но може да се окаже и съвсем целенасочено – част от общата схема, смята той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase