Снимка: БТА

Държавната солидарност трябва да стигне до тези, които имат нужда от нея и то колкото се може по-бързо, заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Добрич.

Държавният глава, заедно с европейския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, обходиха най-засегнатите от наводнението райони в Добрич.

Още по темата

Президентът се ангажира комисиите, които ще оценят щетите по домовете на хората, да заработят колкото се може по-бързо, да стигнат до всяка къща, да бъдат по-малко бюрократични, по-малко формални и по-ефективни.

Той отново призова гражданите да бъдат активни, да се регистрират в общината и да подават молби за обезщетения. Росен Плевнелиев беше категоричен, че помощ ще има, но има и правила, които трябва да се спазват.

“Предполагам, че Държавната комисия по бедствия и аварии също много бързо може да се задейства и когато общината си свърши работата и опише щетите, хората да бъдат компенсирани”, каза Плевнелиев и допълни, че ще настоява по този казус да се работи бързо и ефективно.

Президентът поясни, че не управлява пари и фондове за бедствия и аварии, но е в Добрич, за да чуе хората, да предаде техните искания до институциите и да проследи те да бъдат изпълнени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase