Снимка: БТА

Липсата на оставка в момента е основният риск, тъй като има около 6 седмици, в които кабинетът ще взима решения при очевидна липса на парламентарна подкрепа. Това заяви политологът Антоний Гълъбов в ефира на БНР.

Експертът изрази опасение, че до оставката на правителството е възможно да се сключат споразумения, да се вземат решения, които не са изгодни за обществото.

Още по темата
По думите на Гълъбов в момента се намираме в сива зона, в която реално парламентът е блокирал. Според него вчерашното гласуване за референдума за задължителното гласуване е показало именно това. Той даде за пример факта, че ДПС са подкрепили ГЕРБ в част от предложенията им. „Това вече не е управляващо мнозинство“, допълни още Гълъбов.

Той заяви, че държавата се намира в парламентарна криза, в която не е ясно кой управлява. По думите му в момента не е възможно президентът да поеме политическата отговорност, тъй като оставката на правителството все още не е подадена.

Въпреки това Гълъбов заяви, че има повече яснота след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. „Имаме една малка стъпка напред, която е свързана с това, че президентът предложи ясен и последователен ред за политически консултации“, посочи той. По думите на Гълъбов в момента е ясно, че ДПС и БСП се опитват да прехвърлят отговорността за политическата криза на президента. Експертът нарече тази ситуация деликатна и добави, че този опит от страна на все още управляващите партии е подвеждащ.

Антоний Гълъбов направи прогноза за предстоящия вот. Според него ще има сериозни политически размествания. По думите му фрагментацията в обществото ще доведе до вкарването на 6 или 7 партии в парламента. Една от съществените разлики с евровота ще бъде преорганизирането на националистическия вот, прогнозира политологът. Според него той ще бъде концентриран в една определена политическа сила, но тя няма да бъде Атака. Освен това Гълъбов вижда и скрит потенциал при ГЕРБ и Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase