Снимка: Bulgaria on Air

Поведението на лидера на БСП Сергей Станишев е резултат на политическата му непоследователност. Така Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, коментира омекотяването на тона на Станишев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Лидерът на левица се съгласи с Борисов, че на страната ни е нужен диалог.

Бъчварова припомни, че само преди седмици Станишев е заявил, че няма да позволи на ГЕРБ да се върне на власт. По думите й не Станишев е човекът, който ще казва оттук нататък какво ще се случва в политическия живот на страната. Според нея това, което ще се случи, е на първо място в ръцете на избирателите, а след това и в ръцете на едно ново ръководство на БСП, с което ще може да се проведе диалог. „Ясно е, че без диалог не може да се управлява страната. Имаме правителство, но то не работи, имаме парламентарната институция, но тя зависи от това дали един депутат ще стигне до пленарна зала“, добави още тя.

Според Бъчварова е изключително тревожен фактът, че две седмици правителството не си подава оставката, въпреки че има официално снето политическо доверие. „Това е най-силен симптом на политическа нестабилност“, заяви тя. По думите й прогноза за предстоящите избори не може да се направи все още, тъй като фактически не е подадена оставка. Именно затова според нея предстоящият консултативен съвет при президента е безпредметен.

Бъчварова определи края на септември като най-реалистичен за провеждането на предсрочния вот. Тя подчерта, че има срокове, регламентирани от закона, които няма как да бъдат пренебрегнати.

Румяна Бъчварова коментира и визитата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в САЩ, в която е участвала и тя. Според нея е станало ясно, че ГЕРБ е партията, която в момента може да осигури политическа алтернатива.

„Посланието на американската страна е, че те са много разтревожени от това дали България може да изпълнява своите основни задължения на евроатлантически партньор“, посочи тя. По думите й в ситуацията с конфликтите в Украйна и Ирак България внася допълнителна несигурност у партньорите ни. „Има хвърляне на прах в очите на партньорите ни и задкулисно решаване на проблемите ни, което не е в интерес на цялата евроатлантическа общност“, добави още тя.

Бъчварова се съгласи с мнението на лидера на ГЕРБ, според когото България изглежда разкрачена и нестабилна, като даде за пример проекта „Южен поток“. „Договорите с Южен поток се оказват политически на Русия за заобикаляне на Украйна“, посочи Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase