Снимка: БТА
fallback

Въпросът за оставката на кабинета не е на изпълнителната власт, разясни премиерът Пламен Орешарски пред журналисти веднага след като дадe отговори пред депутатите по „Южен поток“.

Прекратяването на мандатите в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт, подчерта Орешарски и допълни: „Особено в тази конфигурация, в която сме сега, когато премиерът няма политическа партия и ПГ“.

Личните мнения, когато заемате висока позиция, нямат особено значение. Обратното би било много, много опасно, коментира още той, без да даде уточнения какво и кого чака за това.

Oще по темата
Премиерът разговарял и с двамата лидери Сергей Станишев и Лютви Местан на партиите, подкрепящи кабинета, след като на пленума на БСП Станишев призова правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие.

По думите му очевидно в случая „не някой друг ми спуска решенията“.

Според Орешарски гласуваният днес вот на недоверие доказал, че и към момента има подкрепа от БСП и ДПС за кабинета. Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически партии, на двете парламентарни групи относно този мандат, уточни той.

Според Орешарски само журналистите поставяли въпроса за оставката, а някои политически сили дори твърдят, че „трябва да се забави още, за да не отидат изборите в август“.

Премиерът уточни, че американският сенатор Джон Маккейн не казал „почти нищо“ по въпроса за „Южен поток“ при срещата в МС. Орешарски заяви, че контекстът й бил по-голям – за енергийната сигурност на регионите и действията на кабинета и предходни правителства за диверсифициране на енергийните доставки.

Попитан защо руската страна трябваше да научава от медиите за замразяването на проекта, премиерът отговори, че Русия не получава уведомителни писма от ЕК.

Орешарски обяви, че ще направи усилие българският еврокомисар да бъде максимално приемлив от политическите сили и обществените кръгове, тъй като ще бъде еврокомисар в мандата на поне две правителства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

жоро

преди 9 години

не мисля че трябва д а има избори само разходи те всичките са едно

37

ван

преди 9 години

абан абан и пак абан гань хаидушки ю'./

36

bg

преди 9 години

МАЙНАТА МУ ЧЕ Е ***. ЛОШОТО Е ЧЕ СВЕТА ВИДЯ КАКВО СЕ РОДИ ОТ ГРУПОВИЯ СЕКС НА ТРОЙКИ,,ЕДИН КОСТЕЛИВ ОРЕХ ПРОЯДЕН ОТ ЧЕРВЕИ КОЙТО НИКОЙ НЕ ГО КУПУВА ,,СРАМ МЕЕ''

fallback