Цвета Караянчева, Снимка: ГЕРБ

След навършване на една година от управлението на новата тройна коалиция - БСП, ДПС и "Атака", държавата е в институционална криза, България е на прага на финансова катастрофа, а евроатлантическите ни партньори са загубили доверието си в страната ни. Това каза в декларация от парламентарната трибуна Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Тя отново призова управляващите да не губят повече времето на българския народ и незабавно да го освободят от "вредното си присъствие във властта", като си подадат оставката. "Вашето време свърши, "нямате морално право да завличате държавата в дупката на собствения си провал", каза Караянчева.

Според нея безпринципното "задкулисно управление и липсата на всякаква експертност" са довели до спиране на стратегически проекти и загуба на европейски средства, защото "архитектите на тройната коалиция", които са стояли в основата и на предишната тройна коалиция вече имат "натрупан богат опит" в спирането на средствата от европейските програми.

"Шумно прокламираните действия" на управляващите срещу битовата и организираната престъпност се оказаха само "ПР ходове", целящи да отклонят общественото внимание от "тоталната абдикация" на правоохранителната система от задълженията й, каза Караянчева.

Според нея заради "непрозрачното и задкулисно управление на кабинета "Орешарски", ЕК е размахала пръст" на България за случващото се в сектор енергетика заради реализацията, в нарушения на европейските правила, на "Южен поток".

Тя посочи, че през последните месеци Брюксел е спрял плащанията по няколко стратегически за България европейски програми, а предупрежденията за това са идвали месеци по-рано.

Правителството на Орешарски не прие никакви адекватни мерки, а през цялото време се опитваше да си измие ръцете с управлението на ГЕРБ, обясни Караянчева.

Основателни са съмненията, че този "провален" кабинет се опитва в последните дни от съществуването си да "замете следите си и да прикрие мащаба на катастрофата", в която оставя държавата, заключи Караянчева.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase