Ивайло Калфин. Архив: Булфото

Управлението стана жертва на ламтеж за власт, лоша политическа ориентация, високомерие и неразбиране на проблемите на обществото. Това е позицията на Ивайло Калфин, евродепутат от "Коалиция за България" в предишния Европейски парламент и настоящ член на движението АБВ.

"БСП са самосвали от власт заради алчност и политическа некомпетентност на ръководството, което отново обвини всички останали за собствените си неудачи“, смята Калфин.

Още по темата
За него най-парадоксалното е, че "Позитано“ направи и невъзможното, за да върне ГЕРБ без време на власт".

„Мен ме боли за това, което става в българската левица“, пише Калфин в свой анализ.

Той проследява хронологията на грешките, направени от БСП. Според него на предишните избори левицата е изляла с фалшива програма, в която нямало ангажимент за реформи за проблемите в областта на икономиката, бедността, социалните услуги.

Пренебрегнат е фактът, че със 120 депутати и консолидирана група на ГЕРБ, властта опасно ще зависи от националистите на Сидеров. Ръководството на БСП си е затворило очите пред необходимостта правителството да разчита на националистическата "Атака". Като грешка той определя, че още тогава БСП не е предизвикала нови избори, на които да поиска по-убедителна подкрепа. Според него грешка е и отказът за подписване на коалиционно споразумение с ДПС, с ясни приоритети и видими граници на отговорностите.

Към това той добавя острия контраст между стройната машина за власт, каквато е ДПС, и хлабавата и неорганизирана власт на БСП.

Според Калфин появата на АБВ не е път за овладяване на БСП, а "клапанът, който изби, след като парният котел на БСП започна опасно да повишава своето налягане".

Той е убеден, че стремежът БСП да е изразител на хората с ляво мислене се е компрометирал.

За Калфин е нормално в тази ситуация да има повече леви формации, които не трябва да водят битки помежду си, а да търсят пътища за взаимодействие и консолидация, но процесът изкючва конформизъм и диктат.

"Лявата политика в България трябва да се консолидира около ценности и идеи, а не около самозвани лидери и велможи. Този процес може да започне веднага – още при подготовката на следващите избори. И, слава Богу, той вече не зависи само от няколко души по етажите на „Позитано“. Те са добре дошли да участват равноправно", завършва своя анализ Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase